Search
menu
Search

Piloten van Vueling offeren vrije dagen op om collega’s met Covid te kunnen vervangen

Piloten van Vueling offeren vrije dagen op om collega’s met Covid te kunnen vervangen
Beeld: Canva

Piloten van Vueling offeren vrije dagen op om collega’s met Covid te kunnen vervangen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling is met de pilotenvakbond overeen gekomen dat ze de vrije dagen kunnen opofferen om extra te gaan vliegen. Net zoals overal heeft ook Vueling te maken met piloten en cabinepersoneel dat positief op corona is getest of in quarantaine moet vanwege contact met een positief getest iemand. 

Maar omdat het extra druk is met de feestdagen is de Spaanse luchtvaartmaatschappij met de SEPLA-vakbond overeengekomen dat de piloten die dat kunnen en willen extra vlieguren maken en hun vrije dagen opofferen om de grote vraag naar vluchten te kunnen waarborgen nu er minder piloten zijn.

Het opgeven van de vrije dagen is niet verplicht maar kan vrijwillig worden geaccepteerd waarna men in een later stadium gecompenseerd zal worden, aldus de SEPLA-vakbond. Volgens de vakbond zijn er ontzettend veel ziekmeldingen bij de Vueling-piloten en om de continuïteit van de vluchten te garanderen kunnen de ‘gezonde’ piloten hun vrije dagen opofferen.

Het gaat volgens de SEPLA-vakbond om een tijdelijke noodmaatregel die echter wel als noodzakelijk gezien wordt door zowel Vueling als de vakbond. Het kan de piloten zo’n 5 tot 10 vrije dagen per maand kosten. Maar de vakbond herinnert Vueling er ook aan dat er nog steeds een ERTE of tijdelijke ontslagen-regeling is vanwege de corona-crisis waardoor piloten thuis zitten terwijl deze nu uitstekend ingezet zouden kunnen worden.

Ga naar de inhoud