Search
menu
Search

Spaanse rapper Valtonyc wordt door België niet aan Spanje uitgeleverd

Spaanse rapper Valtonyc wordt door België niet aan Spanje uitgeleverd
Beeld: @valtonyc / twitter

Spaanse rapper Valtonyc wordt door België niet aan Spanje uitgeleverd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De van Mallorca komende muzikant Josep Miquel Arenas, beter bekend als rapper Valtony, is net zoals Carles Puigdemont voor de Spaanse justitie naar België gevlucht omdat hem in Spanje vanwege o.a. majesteitsschennis maar ook verheerlijking van terrorisme en bedreigingen drie jaar en zes maanden cel boven het hoofd hangt. Maar uiteindelijk heeft de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling in België besloten de Spaanse rapper/muzikant niet uit te leveren aan Spanje.

In de Belgische en buitenlandse pers is vaak alleen te lezen dat de 27-jarige Spaanse rapper die in 2018 naar België vluchtte alleen schuldig is bevonden aan majesteitsschennis maar dat is niet het geval. Valtonyc moet voor drie jaar en zes maanden naar de gevangenis vanwege het verheerlijken van het terrorisme en laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis waarbij er volgens het Spaanse Hooggerechtshof geen sprake meer is van vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid.

De taal van de rapper in diverse liedjes die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch. De Spaanse rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

De rapper heeft ook diverse liedjes op internet geplaatst waarin de teksten niet altijd netjes zijn en provocerend werken. Er wordt herhaaldelijk gesproken over geweld, aanslagen, het doden van personen en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. Volgens de Spaanse rechters gaat de houding van de rapper verder dan het uiten van een mening en wordt het gebruik van geweld verheerlijkt.

Er zijn ook videobeelden waarop te zien is dat de rapper tijdens een concert het publiek vraagt om politieagenten te vermoorden wat uiteraard gezien kan worden voor aanzetten tot geweld.

Maar in de buitenlandse pers heeft men het alleen over majesteitsschennis wat dus slechts een klein onderdeel is van zijn veroordeling in Spanje. Omdat het in België sinds kort is toegestaan om het Belgische koningshuis te beledigen, wordt de Spaanse rapper voor een soortgelijk vergrijp niet uitgeleverd aan Spanje waar hij veroordeeld is voor belediging van de kroon, verheerlijking van terrorisme en bedreigingen.

Weliswaar zal België de Spaanse rapper nu niet uitleveren aan Spanje, zijn geboorteland binnenkomen zal onmogelijk zijn voor de rapper want hij is in Spanje nog steeds veroordeeld en wordt nog steeds door de Spaanse justitie gezocht.

Ga naar de inhoud