Spaanse regering kondigt derde steunpakket met anticrisismaatregelen aan

Spaanse regering kondigt derde steunpakket met anticrisismaatregelen aan
Beeld: Ministerraad / Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spaanse regering kondigt derde steunpakket met anticrisismaatregelen aan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de wekelijkse ministerraad werden de anticrisismaatregelen van een derde steunpakket aangenomen in Spanje. Het gaat om maatregelen vanwege de hoge energieprijzen en voedingsprijzen waar de regering een miljarden compensatie voor heeft klaarliggen. Zo wordt de verlaagde btw van 4% op levensmiddelen tijdelijk afgeschaft en krijgen families met een lager inkomen eenmalig 200 euro.

De regering trekt nog eens 10 miljard euro uit om de inwoners van Spanje te compenseren voor de hoge inflatie. Deze nieuwe maatregelen tijdens het alweer derde steunpakket komen bovenop de al geldende maatregelen die werden aangenomen tijdens de eerste twee steunpakketten waardoor het totaal komt op 35 miljard euro vergoeding.

Weliswaar is de inflatie in Spanje aan het dalen en zijn ook de brandstof- en energieprijzen lager, de voedingsmiddelen zijn enorm in prijs gestegen. Daarom schrapt de regering de IVA (btw) op basisvoedingsmiddelen zoals brood, broodmeel, melk, kaas, eieren, fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen en ontbijtgranen. De btw gaat van het extra verlaagde 4% naar 0%. Daarnaast wordt de btw op oliën (olijf en zonnebloem) en pasta verlaagd van 10% naar 5%.

Gezinnen met lagere inkomens krijgen eenmalig 200 euro van de regering. Volgens de regering gaat het om minimaal 4,2 miljoen huishoudens die een jaarinkomen hebben tot 27.000 euro. Het minimum vitaal inkomen blijft met 15% verhoogd. Daarnaast hebben we al eerder geschreven dat de pensioenen in 2023 met 8,5% omhoog gaan. Verder mogen huurcontracten de komende zes maanden niet zomaar verhoogd worden waarna een limiet geldt van 2% jaarlijkse huurverhoging.

Gedurende zes maanden blijft de belastingvermindering op elektriciteit en gas van kracht en zijn de maximumprijzen voor butaan gasflessen bevroren. De brandstofkorting van 20 eurocent per liter geldt niet meer voor iedereen in Spanje vanaf 1 januari 2023. Deze zal alleen nog gelden voor het professioneel wegvervoer, boeren en landbouwers en de visserij.

De speciale 100% of 50% kortingen voor de treinreizigers die met de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen reizen blijven het hele jaar (2023) gelden voor de houders van abonnementen en meerrittenkaarten. De vermindering van 30% van het stedelijk en interstedelijk openbaar vervoer gaat alleen gelden in de gebieden waar de regionale en gemeentelijke overheid dit aanvullen tot 50%.

Ga naar de inhoud