Spanje in top tien van landen waar men ondanks de eigen cava toch veel champagne drinkt

Spanje in top tien van landen waar men ondanks de eigen cava toch veel champagne drinkt
Beeld: Canva

Spanje in top tien van landen waar men ondanks de eigen cava toch veel champagne drinkt

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft haar eigen mousserende wijn met de naam cava. Deze wordt naast andere landen ook veel gedronken in Spanje zelf, maar schijnbaar zijn er toch ook veel inwoners van Spanje die liever de Franse champagne drinken. Spanje staat volgens het overzicht van de website Statista zelfs in de top tien van landen waar de meeste champagne gedronken wordt.

Het nieuwe jaar zit eraan te komen en traditiegetrouw wordt dat ingeluid met de 12 druiven op elke klokslag, maar ook met mousserende wijn (vino espumoso). Dat is in de meeste gevallen de eigen Spaanse cava, maar ook steeds meer de Franse champagne. Spanje staat met een import van 4,4 miljoen flessen champagne in 2021 op de negende plaats in de top tien lijst.

Spanje staat daarmee net boven Nederland die met 3,9 miljoen flessen op de tiende plaats staat, maar achter België dat op een vijfde plaats staat met een import van 10,3 miljoen flessen. De lijst wordt echter aangevoerd door de Verenigde Staten met 34,1 miljoen flessen gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 29,9 miljoen flessen, Japan met 13,8 miljoen flessen en Duitsland met 11,1 miljoen flessen. In totaal werden er 320,2 miljoen flessen champagne geëxporteerd in 2021.

En de cava?

En hoe zit het met de Spaanse cava? Van de 252 miljoen flessen cava die in 2021 geproduceerd werden, werd 71% geëxporteerd. In Spanje zelf werden 68,76 miljoen flessen cava gedronken maar 109,95 miljoen flessen werden geëxporteerd naar Europese landen en 59,5 miljoen flessen naar landen buiten Europa.

Duitsland is volgens de ‘Consejo Regulador de Cava’ het land waar de meeste cava naartoe ging met 29,2 miljoen flessen gevolgd door de Verenigde Staten met 23,7 miljoen flessen, België met 22,8 miljoen flessen en het Verenigd Koninkrijk met 19,9 miljoen flessen. Ook in champagneland Frankrijk wordt veel cava gedronken met een import van 9,2 miljoen flessen gevolgd door Zweden met 8,6 miljoen flessen en Nederland met 7,3 miljoen flessen cava.

Ga naar de inhoud