Vanaf 1 januari 2023 einde aan algemene brandstofkorting in Spanje

Vanaf 1 januari 2023 einde aan algemene brandstofkorting in Spanje
Beeld: Canva

Vanaf 1 januari 2023 einde aan algemene brandstofkorting in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 april tot en met 31 december 2022 heeft de Spaanse regering een brandstofkorting ingesteld van 0,20 euro per liter benzine of diesel. Dat gebeurde op een moment dat de brandstofprijzen elke week weer recordhoogtes verbraken. Maar de situatie is nu anders en op 1 januari 2023 komt er een einde aan de brandstofkorting die voor iedereen geldt in Spanje.

Er werd de laatste maanden veel gespeculeerd over wat er gaat gebeuren met deze tijdelijke brandstofkorting. Op dinsdag werd na de ministerraad een nieuw pakket met maatregelen aangekondigd om de hoge kosten van de inflatie te reduceren. Daarover in een ander artikel meer informatie. Onder deze maatregelen bevindt zich ook die van de brandstofkorting die vanaf 1 januari 2023 niet meer voor iedereen geldt.

Vanaf volgend jaar zal alleen de transportsector, de agrarische sector en de visserijsector nog een brandstofkorting krijgen. Maar dat gebeurt wel op een andere manier en niet meer direct na het tanken bij het afrekenen. In de transportsector geldt dat op het einde van de maand door de regering 0,20 euro per liter terugbetaald wordt. In de agrarische sector geldt dat de 0,20 euro per liter verrekend wordt via de speciale belasting terwijl de visserijsector directe hulp krijgt van 120 miljoen euro.

Er komt dus een einde aan de algemene brandstofkorting voor elke weggebruiker. Sinds 1 april was het zo dat zowel de welvarende en minder welvarende inwoners van Spanje, maar ook buitenlanders en vakantiegangers profijt hadden van de 0,20 euro korting per liter. Vanaf 1 januari 2023 is dat voorbij.

Ga naar de inhoud