Welke levensmiddelen hebben vanaf 2023 geen btw meer in Spanje?

Welke levensmiddelen hebben vanaf 2023 geen btw meer in Spanje?
Beeld: Canva

Welke levensmiddelen hebben vanaf 2023 geen btw meer in Spanje?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens het derde steunpakket om de hoge kosten tijdens de inflatie te compenseren, zullen de inwoners van Spanje meteen een verschil merken in de supermarkten. De Spaanse regering heeft namelijk tijdelijk de IVA of btw op basisvoedingsmiddelen verlaagd van het super gereduceerde 4% naar 0%. Maar om welke producten gaat het dan?

Gedurende zes maanden wordt de superverlaagde btw van 4% op basisvoedingsmiddelen (alimentos de primera necesidad) afgeschaft, of beter gezegd, verlaagd naar 0%. Dat zal volgens de Spaanse regering meteen te merken zijn tijdens het boodschappen doen. Volgens de laatste gegevens van het Spaanse Statistiekbureau INE zijn voeding en niet-alcoholische dranken in november 15,3% duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand in 2021.

Het afgelopen jaar zijn basisvoedingsmiddelen in sommige gevallen met meer dan 30% gestegen, zoals melk met 31% of granen met 37,6%. In het geval van brood was dat de afgelopen twaalf maanden +15%, kaas +20,3%, eieren +27,1%, fruit +9,2%, groenten en peulvruchten +14,6% in het geval van vers en +24,2% in het geval van diepvries en aardappelen +20,5%.

Het 0% btw-percentage geldt onder andere voor gewoon brood, diepgevroren brood, brooddeeg, bakmeel, melk geproduceerd door elke diersoort die natuurlijk, gecertificeerd, gepasteuriseerd, geconcentreerd, mager, gesteriliseerd, UHT, verdampt en in poedervorm verkocht wordt, kazen en eieren. Verder geldt het 0% btw-percentage ook voor fruit, groenten, peulvruchten, aardappelen, knollen en granen die de status van natuurlijke of verse producten hebben.

Dan is er ook nog een groep met een verlaagde btw van 10% wat geldt voor onder andere vis, vlees, oliën en pasta. In het geval van de olijf- en zaadoliën en pasta wordt deze btw tijdelijk verlaagd van 10% naar 5%, iets wat dus niet geldt voor vlees en vis. Voor alle andere voedingsproducten geldt een btw-percentage van 21% en dat blijft ook zo bij onder andere alcohol, suikerhoudende dranken en tabak.

Daarnaast krijgen ongeveer 4,2 miljoen gezinnen in Spanje die een jaarinkomen hebben van minder dan 27.000 eenmalig een compensatie van 200 euro om boodschappen mee te kunnen doen.

Ga naar de inhoud