Search
menu
Search

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2024

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2024
Beeld: via canva.com

Belangrijke gebeurtenissen in Barcelona in 2024

Ook in 2024 zullen weer miljoenen buitenlanders Barcelona bezoeken om de geweldige Catalaanse stad te leren kennen. Maar naast de bekende highlights zoals Sagrada Familia en andere Gaudí monumenten, de Ramblas, tapas of pintxos eten en naar het strand gaan of shoppen, wat gebeurt er nog meer in 2024 in deze bruisende mediterrane stad. Het team van Barcelonatips.nl heeft alles op een rijtje gezet zodat je niets hoeft te missen, ook niet als je in de stad of dichtbij woont.

Barcelona-kenner Annebeth Vis van de Nederlandstalige website Barcelonatips.nl heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste 2024 agendapunten in Barcelona. Van het jaar van kunstenaar Tàpies, via de America’s Cup naar de geplande heropening van het Camp Nou voetbalstadion van FC Barcelona.

TIP: De smartphone app van Barcelonatips.nl. Local Annebeth deelt de beste reistips voor je bezoek aan Barcelona. Of je nu op zoek bent naar bijzondere bezienswaardigheden, goede restaurants, geweldige accommodaties of ‘geheime’ plekken, zij vertelt je waar je moet zijn. Alle reistips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen als local in de stad. Ze neemt je mee naar haar favoriete plekken. Haal het beste uit jouw Barcelona-ervaring met Barcelonatips! Download HIER.

Miró & Picasso tentoonstelling

Het Picasso museum en de Fundació Joan Miró bundelen hun krachten voor een unieke tentoonstelling die de vriendschap en samenwerkingen tussen de twee kunstenaars belicht. Deze bijzondere expositie, genaamd Miró-Picasso, vindt plaats van 20 oktober 2023 tot 25 februari 2024. Dit valt samen met de 50e herdenkingsdag van Picasso’s overlijden en de 40e herdenkingsdag van de dood van Joan Miró. De tentoonstelling is georganiseerd rond zes belangrijke chronologische en thematische assen, waarbij meer dan 250 werken uit zowel openbare als particuliere collecties van over de hele wereld worden samengebracht. Met als doel twee kunstenaars naast elkaar tentoon te stellen die de kunst van de 20e eeuw hebben getransformeerd.

Het Jaar van Tàpies

Vanaf 13 december 2023, precies 100 jaar na de geboortedag van de beroemde Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies, viert Barcelona het Tàpies-jaar. Om de kunstenaar te herdenken zijn er onder andere speciale exposities te bekijken in het Fundació Antoni Tàpies.

Nieuw fietspad richting Barceloneta

Nu fiets je nog tussen de voetgangers en marktkraampjes door richting de boulevard, maar vanaf mei volgend jaar fiets je over een nieuw fietspad zo richting het strand. Meer informatie vind je hier

VN conferentie over het oceaandecennium

De internationale conferentie in het kader van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties (van 2020-2030) wordt van 10 tot 12 april 2024 gehouden in Barcelona.

Sant Joan & Grand Prix

Dit jaar valt de bekende Catalaanse feestdag Sant Joan (23 juni), die met veel vuurwerk gevierd wordt, tegelijk met een ander luidruchtig evenement: de Grand Prix (21 – 23 juni).

America’s Cup Barcelona

In de maanden augustus t/m oktober vindt in Barcelona de 37e America’s Cup plaats. Één van ‘s werelds bekendste zeilevenementen waarvan de eerste editie in 1851 plaatsvond. De zeilwedstrijden zelf vinden uiteraard plaats op zee, maar alle overige activiteiten vinden plaats rondom de oude haven. Met oog op dit grote evenement werd er door de Franse eigenaren van het Maremagnum 15 miljoen geïnvesteerd in het winkelcentrum. Onder andere om er een Time Out foodmarkt te openen op de bovenste verdieping. Ook de renovatie van de olympische haven staat gepland om deze zomer opgeleverd te worden met oog op de zeilcup.

Manifesta 15

In het najaar vindt de 15e biënnale van Manifesta plaats in én rondom Barcelona. De internationale organisatie achter dit evenement heeft Nederlandse roots en werkt vanuit Amsterdam. Elke twee jaar organiseren zij een groot evenement op een gastlocatie in een Europees land. De 15e editie van het evenement, dat dit jaar een miljoen bezoekers verwacht te ontvangen, richt zich op drie hoofdpijlers Cure and Care”, “Balancing Conflicts” en “Imagining Futures”. In aanloop hiernaar toe wordt er ruim twee jaar lang onderzoek gedaan in samenwerking met de gemeente Barcelona en lokale onderzoeksinstituten. De resultaten van dit onderzoek zullen in het najaar van 2024 gepresenteerd worden op het evenement dat gehouden wordt bij Las Tres Ximeneas in Poblenou.

Oplevering Camp Nou

Als alles goed verloopt kunnen we vanaf 29 november 2024 FC Barcelona weer thuis zien spelen in Camp Nou. Wist je trouwens dat het ontwerp gemaakt is door een Nederlandse architect … ?

Nieuwe attractie op Tibidabo

Er is nog geen exacte datum bekend, maar naar verwachting opent het oudste attractiepark van Europa, Tibidabo, in 2024 een spectaculaire nieuwe attractie. Deze nieuwe attractie, inclusief vrije val van 50 meter, vervangt de ‘Hurakan’, die sinds 2019 niet meer in gebruik is. 

Vernieuwde beveiligingscheck vliegveld El-Prat

Een exacte datum is nog niet bekend, maar er zijn innovaties aangekondigd voor het beveiligingssysteem op El-Prat. Het is in de toekomst niet meer nodig om vloeistoffen en elektronische apparatuur gescheiden te houden.

Lees hier meer over de feestdagen in 2024 in Barcelona

Annebeth woont sinds 2002 in hartje Barcelona. Als local, stadsgids, journalist en ondernemer is het haar passie en missie om jouw Barcelona-ervaring nog beter te maken. Dat doet ze via haar website Barcelonatips.nl  en op Instagram via @barcelonatips.

Ga naar de inhoud