Search
menu
Search

De Spaanse hondentrainer en Guardia Civil agent die het ver schopt bij Frontex

De Spaanse hondentrainer en Guardia Civil agent die het ver schopt bij Frontex
Beeld: Frontex / facebook

De Spaanse hondentrainer en Guardia Civil agent die het ver schopt bij Frontex

Goed nieuws voor de Spaanse Iván García. De 44-jarige Guardia Civil agent is de eerste hondentrainer die in het select groepje van het Europese grensagentschap Frontex wordt aangenomen. “Ik kan me geen leven inbeelden zonder honden. Het zijn de beste vrienden.”

Iván García verstopt zijn blijdschap niet nu hij de eerste Spaanse Guardia Civil agent is die aangenomen werd bij het grensagentschap Frontex. Frontex is het agentschap van de Europese Unie dat verantwoordelijk is voor de bewaking van de Europese buitengrenzen. Tot nog toe nam Frontex op die post nog geen enkele Spanjaard aan.

“Ik ben erg blij”, vertelt García. “Vooral omdat dit een erkenning inhoudt voor de Guardia Civil”. Garcia is gepromoveerd tot de hoogste politie categorie op vlak van het trainen van honden. En de weg daarheen was niet eenvoudig. De plaatsen zijn gelimiteerd en slechts de beste hondentrainers van de Europese Unie maken een kans.

Tot nog toe beschikte Frontex over 4 experts. Een Fin, een Oostenrijkse en twee Zweden. Allemaal staan ze op het punt om op pensioen te gaan. Samen met Garcia werd dan ook een Portugees en een Let aangeworven.

Garcia zal vooral werken met honden die verboden stoffen opsporen (drugs, explosieven, biologische resten), honden die mensen opsporen (mensen die onder puin bedolven zijn of verstopte immigranten bijvoorbeeld) en honden die hun kracht moeten gebruiken om mensen af te schrikken. Hij rekent daarvoor op 22 jaar ervaring bij de Spaanse Guardia Civil, waar hij de afgelopen 8 jaar op de trainingsschool voor honden in El Pardo (Madrid) doorbracht.

Voor Garcia waren de honden een revelatie. Hij is ervan overtuigd dat hij niet alleen de rest van zijn professionele, maar ook van zijn privéleven tussen de honden zal doorbrengen. De man, alleenstaande en kinderloos, woont thuis met twee viervoeters samen. Nerón, een Mechelse herder en Puzka, een Pinscher.

Ga naar de inhoud