Spaanse hotels en restaurants hebben schoon genoeg van de internet influencers

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse hotels en restaurants hebben schoon genoeg van de internet influencers

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Grote hotelketens en diverse gerenommeerde restaurants in Spanje hebben het helemaal gehad met de zogenaamde influencers. Dagelijks krijgen deze bedrijven meerdere e-mails binnen van “belangrijke personen op internet met veel volgers” die gratis willen slapen of willen eten om zo “reclame” te maken. Diverse personen willen nu een einde zien aan dit soort chantage.

“Hallo, mijn naam is … en ik heb … volgers op Instagram/YouTube. Ik wil graag in uw hotel verblijven om zo reclame voor u te maken” is een openingszin waar de grote hotelketens regelmatig mee te maken krijgen als ze opnieuw e-mails ontvangen van de internet influencers. De internet persoonlijkheden willen op deze manier een gratis reis en verblijf afdwingen om zo al relaxed op het strand of bij het zwembad reclame te maken voor een hotel op hun Instagram account.

Hotels

Op zich is het voor hotels een mooie manier van reclame maken waarbij men met een relatief laag budget veel mensen in een bepaalde doelgroep kunt bereiken op internet. Maar dat kan alleen goed gebeuren bij de echte influencers en daar zijn er maar weinig van volgens de hotelsector in Spanje. Volgens deze sector gaat het bijna altijd om hetzelfde soort profiel van de influencers waarbij men rond de 50.000 volgers heeft, van alles en nog wat gratis vragen en zich dan vaak ook nog niet aan het contract houden door weinig tot geen promotie te maken. Het enige waar men dus op zoek is, is een gratis vakantie en daar trappen de hotels niet meer in.

Controle

Uiteraard zijn er ook influencers die wel de moeite waard zijn en ook wel degelijk een verschil kunnen maken in de wereld van reizen. De Spaanse hotelketen Meliá is een van de weinigen die duidelijk aangeeft dat zij een computerprogramma hebben ontwikkeld waarbij men de echte influencers kan vinden die dan ook vaak door de hotelketen zelf uitgenodigd worden. Meliá zegt dat er dagelijks tussen de 60 en 70 e-mails binnenkomen met de vraag om in een hotel te overnachten. Daarbij wordt meestal gevraagd om hotels in Miami, New York, Berlijn en uiteraard het hippe Ibiza in de zomer.

Restaurants

De influencers hebben echter niet alleen hotels in hun vizier maar ook gerenommeerde restaurants waarvan diverse Michelin sterren hebben. Het gaat dan om restaurants in Madrid, Barcelona en vele andere plaatsen waar men gratis wilt eten om zo reclame te maken op een Instagram account of YouTube kanaal. Diverse topkoks die vaak ook de eigenaar zijn, hebben al geklaagd over deze vorm van chantage want doe je niet met deze valse influencers mee dan kan dat ook negatief werken.

Ok maar wat is een influencer?

Een influencer is iemand met een grote aanwezigheid op social media, met een publiek dat naar hem of haar luistert. Het zijn merkspecialisten in een heel bijzonder merk; namelijk zichzelf. Influencers hebben een zeer speciale manier van adverteren, ze adverteren namelijk zonder dat je het doorhebt. Het kan je merk dus ongezien een enorme boost geven! Influencers zijn op de meeste social media kanalen te vinden, maar YouTube en Instagram staan bovenaan. Met een video kan een influencer een veel persoonlijkere connectie leggen dan bijvoorbeeld met Facebook. Dat is ook het sterkste punt van influencers, ze maken een sterke en persoonlijke connectie met hun volgers. Het voelt bijna alsof het vrienden zijn, naar wie je luistert en van wie je raad aanneemt.

Ga naar de inhoud