Spaanse hotels en restaurants hebben schoon genoeg van de internet influencers

Unsplash
Beeld: Unsplash

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Grote hotelketens en diverse gerenommeerde restaurants in Spanje hebben het helemaal gehad met de zogenaamde influencers. Dagelijks krijgen deze bedrijven meerdere e-mails binnen van “belangrijke personen op internet met veel volgers” die gratis willen slapen of willen eten om zo “reclame” te maken. Diverse personen willen nu een einde zien aan dit soort chantage.

“Hallo, mijn naam is … en ik heb … volgers op Instagram/YouTube. Ik wil graag in uw hotel verblijven om zo reclame voor u te maken” is een openingszin waar de grote hotelketens regelmatig mee te maken krijgen als ze opnieuw e-mails ontvangen van de internet influencers. De internet persoonlijkheden willen op deze manier een gratis reis en verblijf afdwingen om zo al relaxed op het strand of bij het zwembad reclame te maken voor een hotel op hun Instagram account.

Hotels

Op zich is het voor hotels een mooie manier van reclame maken waarbij men met een relatief laag budget veel mensen in een bepaalde doelgroep kunt bereiken op internet. Maar dat kan alleen goed gebeuren bij de echte influencers en daar zijn er maar weinig van volgens de hotelsector in Spanje. Volgens deze sector gaat het bijna altijd om hetzelfde soort profiel van de influencers waarbij men rond de 50.000 volgers heeft, van alles en nog wat gratis vragen en zich dan vaak ook nog niet aan het contract houden door weinig tot geen promotie te maken. Het enige waar men dus op zoek is, is een gratis vakantie en daar trappen de hotels niet meer in.

Controle

Uiteraard zijn er ook influencers die wel de moeite waard zijn en ook wel degelijk een verschil kunnen maken in de wereld van reizen. De Spaanse hotelketen Meliá is een van de weinigen die duidelijk aangeeft dat zij een computerprogramma hebben ontwikkeld waarbij men de echte influencers kan vinden die dan ook vaak door de hotelketen zelf uitgenodigd worden. Meliá zegt dat er dagelijks tussen de 60 en 70 e-mails binnenkomen met de vraag om in een hotel te overnachten. Daarbij wordt meestal gevraagd om hotels in Miami, New York, Berlijn en uiteraard het hippe Ibiza in de zomer.

Restaurants

De influencers hebben echter niet alleen hotels in hun vizier maar ook gerenommeerde restaurants waarvan diverse Michelin sterren hebben. Het gaat dan om restaurants in Madrid, Barcelona en vele andere plaatsen waar men gratis wilt eten om zo reclame te maken op een Instagram account of YouTube kanaal. Diverse topkoks die vaak ook de eigenaar zijn, hebben al geklaagd over deze vorm van chantage want doe je niet met deze valse influencers mee dan kan dat ook negatief werken.

Ok maar wat is een influencer?

Een influencer is iemand met een grote aanwezigheid op social media, met een publiek dat naar hem of haar luistert. Het zijn merkspecialisten in een heel bijzonder merk; namelijk zichzelf. Influencers hebben een zeer speciale manier van adverteren, ze adverteren namelijk zonder dat je het doorhebt. Het kan je merk dus ongezien een enorme boost geven! Influencers zijn op de meeste social media kanalen te vinden, maar YouTube en Instagram staan bovenaan. Met een video kan een influencer een veel persoonlijkere connectie leggen dan bijvoorbeeld met Facebook. Dat is ook het sterkste punt van influencers, ze maken een sterke en persoonlijke connectie met hun volgers. Het voelt bijna alsof het vrienden zijn, naar wie je luistert en van wie je raad aanneemt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.