Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen

Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen
Beeld: Pixabay

Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze dinsdag 29 januari (2019) zijn bijna alle 100 km/u borden weggehaald op de secundaire wegen buiten de bebouwde kom en vervangen voor 90 km/u borden. Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er 7.000 km aan wegen waar de maximumsnelheid met 10 km/u is verlaagd. Maar wat zijn nu precies de snelheden op de Spaanse wegen?

Volgens de DGT hebben 7.000 km aan wegen in Spanje een andere maximumsnelheid gekregen maar dat is nog geen 5% van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. Naast de maximumsnelheden gelden er echter ook minimumsnelheden zoals 60 km/u op snelwegen en autowegen of de helft van de toegestane maximumsnelheid op alle overige wegen.

90 km/u

In het geval van de zogenaamde secundaire wegen (carreteras convencionales) geldt vanaf dinsdag 29 januari (2019) een maximumsnelheid van 90 km/u voor personenauto’s en motoren. Bestelbussen, campers, vrachtwagens en bussen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo en voertuigen met een aanhangwagen mogen niet harder rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften mag nog 100 km/u gereden worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften is de maximum snelheid dus verlaagd naar 90 km/u.

In het geval van de maximumsnelheden mag deze op wegen met één rijstrook per rijrichting tijdens het inhalen met 20% worden overschreden. Daarnaast zijn bestuurders verplicht hun snelheid aan te passen bij dichte mist, zware regenval, sneeuw en bij stof- of rookwolken.

Maximumsnelheden

[su_table responsive=”yes”]
Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autowegen (A) Snelwegen en autovías
Bromfietsen en fietsen 45 45 verboden verboden
Personenauto’s en motoren 50 90 100 120
Bussen en Campers (tot 3500 kilo) 50 80 90 120
Vrachtwagens, bestelbussen en Campers (vanaf 3500 kilo) 50 80 80 90
Personenauto’s met aanhanger of caravan (tot 750 kilo) 50 70 80 90
Personenauto’s met aanhanger of caravan (vanaf 750 kilo) 50 70 80 80
[/su_table]

A: Geldt ook voor snelwegen met een vluchtstrook van minimaal 1,50 m breed en voor wegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken.

Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen
Seguropordias.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.