skip to Main Content
Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen
Pixabay

Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Deze dinsdag 29 januari (2019) zijn bijna alle 100 km/u borden weggehaald op de secundaire wegen buiten de bebouwde kom en vervangen voor 90 km/u borden. Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT zijn er 7.000 km aan wegen waar de maximumsnelheid met 10 km/u is verlaagd. Maar wat zijn nu precies de snelheden op de Spaanse wegen?

Volgens de DGT hebben 7.000 km aan wegen in Spanje een andere maximumsnelheid gekregen maar dat is nog geen 5% van de totale 165.000 km aan wegen die in Spanje te vinden zijn. Naast de maximumsnelheden gelden er echter ook minimumsnelheden zoals 60 km/u op snelwegen en autowegen of de helft van de toegestane maximumsnelheid op alle overige wegen.

90 km/u

In het geval van de zogenaamde secundaire wegen (carreteras convencionales) geldt vanaf dinsdag 29 januari (2019) een maximumsnelheid van 90 km/u voor personenauto’s en motoren. Bestelbussen, campers, vrachtwagens en bussen met een gewicht van meer dan 3.500 kilo en voertuigen met een aanhangwagen mogen niet harder rijden dan 80 km/u.

Alleen op wegen waarbij een fysieke afscheiding is tussen de weghelften mag nog 100 km/u gereden worden, tenzij anders aangegeven omdat het om een gevaarlijke weg gaat. Op alle andere wegen die bestaan uit een rijstrook zonder fysieke afscheiding tussen de weghelften is de maximum snelheid dus verlaagd naar 90 km/u.

In het geval van de maximumsnelheden mag deze op wegen met één rijstrook per rijrichting tijdens het inhalen met 20% worden overschreden. Daarnaast zijn bestuurders verplicht hun snelheid aan te passen bij dichte mist, zware regenval, sneeuw en bij stof- of rookwolken.

Maximumsnelheden

[su_table responsive=”yes”]
Binnen bebouwde komBuiten bebouwde komAutowegen (A)Snelwegen en autovías
Bromfietsen en fietsen4545verbodenverboden
Personenauto’s en motoren5090100120
Bussen en Campers (tot 3500 kilo)508090120
Vrachtwagens, bestelbussen en Campers (vanaf 3500 kilo)50808090
Personenauto’s met aanhanger of caravan (tot 750 kilo)50708090
Personenauto’s met aanhanger of caravan (vanaf 750 kilo)50708080
[/su_table]

A: Geldt ook voor snelwegen met een vluchtstrook van minimaal 1,50 m breed en voor wegen met gescheiden rijbanen en vier rijstroken.

Nieuwe maximumsnelheden op Spaanse wegen

Seguropordias.com

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
  1. Kunnen we in EU-verband nu stilaan eens tot uniforme max. snelheden voor autosnelwegen en bebouwde kom komen? Zo moeilijk is het toch niet?

  2. Het gekke is, dat categorie “camper” niet bestaat.
    Ik heb ook zo n slaapauto, maar er staat op het kentekenbewijs: M1, personenauto….
    Sommigen hebben een N1, bestelauto, of zelfs vrachtwagen.
    Maar “camper”? Nee dat bestaat hier niet!

    1. @Freddy, omdat er niet gestemd is. Die plannen liggen sindsdien in de ijskast (bij de PP). Vanwege de politieke instabiliteit kregen ze andere prioriteiten, zoals blijven regeren en ontkomen aan rechtsvervolging vanwege de vele corruptieschandalen. En daarna werd ook de PP ‘groener’ in een laatste hoop om aan de macht te blijven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken