Deià op Mallorca heeft meer toeristen accommodaties dan inwoners

Deià (Mallorca) heeft meer toeristen accommodaties dan inwoners
Beeld: Adobe Stock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – Het pittoreske dorp Deià op het Balearen eiland Mallorca heeft de eer om het Spaanse dorp te zijn met meer slaapplaatsen in toeristische accommodaties dan inwoners. In het dorp in het Tramuntana gebergte wonen in de winter nog geen 400 personen maar dat aantal verdrievoudigt of meer gedurende de zomermaanden wanneer de toeristen naar het mooie dorp komen. 

Deià heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op musici en artiesten die sinds de dood in 1985 van de in Deià wonende schrijver Robert Graves naar het dorp op Mallorca kwamen. Hij was de eerste buitenlandse inwoners van het dorp waar hij in 1932 kwam wonen maar veel bekendheden volgden hem, om te wonen of om op vakantie te komen.

De gemeente is slechts 15 km2 groot en heeft een 5 km lange kustlijn maar Deià bevindt zich in de Serra vallei in het Tramuntana gebergte en geniet daarom van spectaculaire uitzichtpunten. Het is een leuke ervaring om door het dorp te lopen en te genieten van de oude gevels en ouderwets geverfde raamluiken.

Gedurende de wintermaanden wonen er nog geen 400 personen in het dorp al staan er officieel volgens de laatste gegevens 617 inwoners ingeschreven. Maar dat aantal loopt op tot meer dan 1.200 personen, het aantal overnachtingsplaatsen dat te vinden is in Deià. Alleen de website Airbnb biedt 618 slaapplaatsen aan wat al meer is dan het aantal ingeschreven inwoners.

Er is (net zoals op veel vakantieplaatsen) een groot contrast tussen de lege straten in de winter en de overvolle straten in de zomermaanden. De situatie was in de zomer van 2019 zo dramatisch dat er kraanwater aangeleverd moest worden.

Naast de vaste inwoners maakt ook de burgemeester zich zorgen want als dit zo doorgaat dan wonen er in de toekomst helemaal geen mensen meer. Daarom wil de gemeente maatregelen nemen en bewoners die hun accommodaties voor vaste langdurige verhuur aanbieden belastingvoordelen geven. Op die manier kan het aantal vaste inwoners stijgen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.