Aantal Spanjaarden daalt maar dankzij migranten toch stijging inwoners Spanje

Aantal Spanjaarden daalt maar dankzij migranten toch stijging inwoners Spanje
Beeld: Adobe Stock

Aantal Spanjaarden daalt maar dankzij migranten toch stijging inwoners Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De komst van buitenlanders naar Spanje heeft ervoor gezorgd dat het verlies van inwoners met de Spaanse nationaliteit door overlijden en de geboortedaling gecompenseerd wordt. En met buitenlanders hebben we het dus over alle buitenlandse migranten, dus ook Britten, Duitsers. Nederlanders en Belgen die in Spanje zijn gaan wonen.

In de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) over de migratie in Spanje staat dat het totale aantal inwoners in Spanje in het eerste half jaar van 2020 met 18.953 inwoners steeg naar 47.351.567 inwoners. Maar dat is niet te danken aan de inwoners met de Spaanse nationaliteit.

Er zijn in totaal 245.301 personen geïmmigreerd en 131.445 personen geëmigreerd in Spanje met een positief migratiesaldo van 113.856 personen. Met andere woorden, er kwamen meer mensen naar Spanje toe dan dat er vertrokken.

In het eerste half jaar van 2020 immigreerden 23.906 personen en emigreerden 40.898 personen met de Spaanse nationaliteit met een negatief migratiesaldo van -16.992. Er vertrokken dus meer personen met de Spaanse nationaliteit dan dat er terugkwamen naar hun thuisland.

Als we kijken naar de buitenlanders dan immigreerden 221.395 personen en emigreerden 90.547 personen met een positief migratiesaldo van 130.848 personen. Er kwamen dus meer buitenlanders in Spanje wonen dan dat er vertrokken.  

Voor de duidelijkheid, emigratie is als je jouw thuisland verlaat, immigratie is als je ergens gaat wonen. 

Op de lijst van meest voorkomende nationaliteiten wat betreft de immigratie en emigratie komen de Nederlanders en Belgen niet voor. De grootste groep migranten zijn de Colombianen met 27.931 personen gevolgd door de Venezolanen met 17.043, Marokkanen met 10.968, Hondurezen met 9.485 en Peruanen met 9.054 migranten. 

LEESTIP:
Meer overledenen dan nieuwgeborenen in Spanje in eerste half jaar 2020

Meer overledenen dan nieuwgeborenen

Naast de migratie moet ook gekeken worden naar het aantal overledenen en nieuwgeboren in het eerste half jaar van 2020 zoals we HIER al omschreven. Uit die cijfers is op te maken dat er in dat half jaar 168.047 baby’s geboren werden maar dat er in diezelfde periode 262.373 personen overleden.

Het aantal overledenen is o.a. vanwege de corona-pandemie gestegen in het eerste half jaar van 2020 maar de tendens van sterfteoverschot is iets dat al enkele jaren plaatsvindt in Spanje. Om concreet te zijn, in de eerste zes maanden van 2020 was er sprake van een sterfteoverschot van 94.326 personen, er stierven dus meer mensen dan dat er geboren werden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.