Parfumketen Douglas sluit ook in Spanje 103 winkels

Parfumketen Douglas sluit ook in Spanje 103 winkels
Beeld: Douglas / Facebook

Parfumketen Douglas sluit ook in Spanje 103 winkels

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De internationaal bekende Duitse parfumketen Douglas heeft op donderdag aangekondigd circa 500 van de 2.400 Europese winkels te sluiten. Terwijl er in Nederland voorlopig nog geen winkels gesloten worden is dat in Duitsland wel het geval met 60 van de 430 vestigingen die worden gesloten. De meeste winkelsluitingen vinden echter plaats in Zuid-Europa zoals de 103 winkels in Spanje.

Volgens Douglas hebben de winkels in Zuid-Europa meer financiële problemen tijdens de corona-crisis dan in het noorden van Europa. Daarom vindt het merendeel van de winkelsluitingen ook plaats in Zuid-Europese landen waaronder Spanje.

In Spanje heeft Douglas volgens de website 309 winkels en dus een derde (103) van de winkels zal sluiten. Daardoor komen circa 600 van de 2.000 werknemers zonder werk te zitten maar deze worden niet meteen ontslagen. De getroffen werknemers krijgen te maken met tijdelijke ontslagen en werktijdverkorting via een ERTE.

ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Van een ERTE wordt vooral gebruik gemaakt als er sprake is van overmacht zoals in de huidige corona-situatie. Bedrijven besluiten vanwege een enorme daling van activiteiten of het verplicht moeten sluiten vanwege de noodtoestand tijdelijk de arbeidscontracten te ontbinden of de werktijden te verkorten.

Ga naar de inhoud