Verkiezingscampagne 14F in Catalonië van start gegaan

Verkiezingscampagne 14F in Catalonië van start gegaan
Beeld: 123rf (aangepast)

Verkiezingscampagne 14F in Catalonië van start gegaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op 14 februari zullen er dan toch regionale of autonome verkiezingen plaatsvinden in Catalonië. De regionale overheid wilde deze vanwege de corona-pandemie uitstellen tot 30 mei maar van het Catalaanse Hooggerechtshof mag dat niet dus vinden er op Valentijnsdag 2021 regionale verkiezingen plaats.

De verkiezingscampagne voor de 14F-verkiezing is deze vrijdag 29 januari begonnen met als nieuwtjes de voormalige minister van Volksgezondheid Salvador Illa als PSC (PSOE) kandidaat voor het regionale premierschap en de tot celstraf veroordeelde politici die in een zogenaamde derde graad versoepelingen hebben gekregen van de regionale overheid zodat ze campagne kunnen voeren voor de regionale verkiezingen.

Zoals bij de vorige verkiezingen zal het weer een verkiezingsstrijd worden tussen de separatische partijen die een afscheiding van Spanje willen en de grondwettelijke partijen die willen dat Catalonië gewoon bij Spanje blijft.

Uit het laatste regionale enquête onderzoek van het Catalaanse CES is gebleken dat 47,7% van de inwoners van Catalonië tegen een afscheiding van Catalonië is en 44,5% voor afscheiding.

Peilingen

De verkiezingsstrijd is al begonnen met de eerste peilingen waaruit het landelijke Sociologisch Onderzoeksbureau CIS schrijft over een winst voor de PSOE met 23,9% van de stemmen gevolgd door de ERC-partij met 20,6%, JxCat met 12,5% en C’s met 9,6% van de stemmen. 

Maar het Catalaanse CES voorspelt totaal iets anders en zegt dat de ERC-partij de verkiezingen zal winnen met 23%, de JxCat 19,6% terwijl de PSC 18,5% van de  stemmen zou krijgen gevolgd door C’s met 11,6% van de stemmen.

13e democratische verkiezingen

De 14F verkiezingen zullen de regionale geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de Catalanen sinds 1980 voor de dertiende keer naar de stembussen kunnen om op democratische wijze een nieuwe regioregering met premier en een Catalaans Parlement te kiezen.

De eerste keer dat er gestemd werd in Catalonië na de invoering van de grondwet van 1978 was in 1980. De laatste keer dat er gestemd werd was in 2017 toen er een opkomst was van circa 82% en de partij Ciutadans weliswaar wat betreft stemmen en zetels wist te winnen maar niet genoeg steun had om een regionale regering te kunnen vormen.

Er vonden regionale verkiezingen plaats in 1980, 1984, 1988, 1992, 1995, 1999 (allemaal gewonnen door Jordi Pujol, CIU); 2003 (Pasqual Maragall, PSC); 2016 (José Montilla, PSC); 2010, 2012 (Artur Mas, CIU); 2015 (Carles Puigdemont, JxSí) en 2017 (Quim Torra, JUNTSxCAT).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.