Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (92)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (92)
Beeld: NaarGalicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (92)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Er is een komeet in aantocht die maar eens in de 50000 jaar langs aarde komt. Die wil ik dus zien want de volgende keer maak ik niet meer mee. Tenzij je in reïncarnatie gelooft, dan zou het kunnen dat ik de komeet al eens gezien heb, maar helaas weet ik daar niets meer van. Als ik nog eens wat keren reïncarneer, zou het kunnen dat als dat precies getimed word ik op het juiste moment weer een keer in leven ben als de komeet voorbij komt. Maar goed, alle gekheid op een stokje. De komeet die langs komt, heeft de naam C/2022 E3 (ZTF) en is in het Noorden te zien. 

Ik heb een telescoop. Die kocht ik een paar jaar terug in Nederland. In Nederland kon ik er niet veel gebruik van maken. Telkens als het kraakhelder was had ik ook nachtdienst en als het dan wel een keer helder was en ik in de polder bij Breda alles geïnstalleerd had, wist ik niet goed meer hoe het allemaal moest. Nu in Spanje heb ik eigenlijk min of meer gelijk een vaste betonnen paal gemaakt waar ik de telescoop op kan zetten. De paal is van alle telescoop gemakken voorzien, stroom voor alles wat met de telescoop te maken heeft, gewoon 220 v stopcontacten en internet. Echter, nu ik een vaste opstelling heb en meer tijd omdat ik geen nachtdiensten heb wil de telescoop niet meewerken! Ik krijg de telescoop niet onder de duim, dan is er wat met verbindingen met de telescoop en de laptop, als dat opgelost is zijn er mechanische problemen die aan het licht komen. Als ik die opgelost heb, werkt het nog niet en dat blijkt na lang speuren op internet te komen door twee verkeerde instellingen in de software. Als dat geregeld is dient zich weer een mechanisch probleem aan. Hopelijk heb ik dat nu opgelost. Maar nu heb ik dus heldere nachten nodig om dat te testen.

Maar, even terug naar de komeet. Afgelopen week heb ik in ieder geval één foto gemaakt met de telescoop, zonder allerlei automatische toestanden. Nu is een foto van de komeet heb, kan ik ook een nacht gaan proberen om met een gebrekkig werkende telescoop toch een mooie foto te maken van de komeet. Hopelijk komen er nog een paar extra heldere nachten zodat ik ook met een, hopelijk, goed werkende telescoop een of meer mooie foto’s kan maken van een komeet aan de Galicische sterrenhemel.

Vorige week schreef ik wat over de Clave365. Pffff…. nou we hebben het eindelijk voor elkaar. Nadat we een afspraak hadden gemaakt konden we in Ourense terecht bij de Agencia Tributaria om een en ander in orde te maken. Als Sol geholpen wordt, vergaap ik me aan het mooie glas-in-loodplafond. Nadat ik ook geholpen ben, vraag ik aan een bewaker of ik er een foto van mag maken. Maar nee, het mag niet. Misschien was ik niet duidelijk, dus ik leg nog een keer uit dat ik het plafond wil fotograferen. Nee, mag niet. Oké, dan niet. Als we thuis zijn kunnen we wat op internet gaan doen met de papieren die we nu hebben om de Clave365 af te ronden. Daar ben ik ettelijke uren mee bezig geweest. Niet normaal hoe ingewikkeld die website is. De Nederlandse belastingdienst doet een hoop niet goed, maar de leus “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” is iets waar de Spaanse overheid als het gaat om websites een naar zou moeten kijken. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Later is er op een Spaanse tv-zender een onderwerp wat over de website gaat. Niet alleen wij hebben problemen met de sites, maar ook een hoop Spanjaarden kunnen er geen touw aan vastknopen.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud