Search
menu
Search

Bewoners voelen aardbeving op bijna heel het eiland Gran Canaria

Bewoners voelen aardbeving op bijna heel het eiland Gran Canaria
Beeld: IGN / screenshot

Bewoners voelen aardbeving op bijna heel het eiland Gran Canaria

Een aardbeving met een magnitude van 3,4 heeft zondagavond het Spaanse Canarische Eiland Gran Canaria doen schudden. Volgens het Nationale Geografisch Instituut (IGN) was het epicentrum van de beving rond 23.00 uur plaatselijke tijd, op een diepte van ongeveer 26 kilometer onder de gemeente Santa Lucía de Tirajana. De trillingen werden in vrijwel het hele eiland gevoeld, zij het met wisselende intensiteit.

De zwaarste schokken werden gemeten in de plaatsen Temisas en El Troncón. Daar werd een intensiteit van 4 op de schaal van 10 geregistreerd. Dat wil zeggen dat de beving duidelijk waarneembaar was en door velen werd gevoeld in gebouwen, zonder dat er schade werd aangericht. In andere plaatsen, zoals Agüimes, Arguineguín, Valsequillo en San José del Álamo was de intensiteit 3. De trillingen waren voelbaar, maar minder hevig.

Het IGN heeft na de aardbeving een vragenlijst online gezet. Hiermee wil het instituut meer informatie verzamelen over hoe inwoners de beving hebben ervaren. De vragenlijst peilt onder andere naar de precieze effecten van de schokgolven. Zo wordt gevraagd of mensen trillingen of geluiden hebben waargenomen en of er schade is ontstaan aan gebouwen of objecten.

Aardbevingen op en rond de Canarische Eilanden is niets nieuws. In 2023 bijvoorbeeld werden in totaal 2.017 aardbevingen geregistreerd, de meeste bij Tenerife en de zwaarste was die van 3,7 op Gran Canaria op 6 juli 2023. Bij het eiland La Palma is het aantal ’terremotos’ van 1.882 in 2022, na de vulkaanuitbarsting, gedaald naar 397 aardbevingen in 2023.

Op Tenerife vonden vorig jaar 671 aardbevingen plaats en tussen Tenerife en Gran Canaria waren dat 565 aardbevingen. Op Gran Canaria werden in 2023 177 aardbevingen geregistreerd, 84 op El Hierro en slechts 16 op het eiland La Gomera.

Ga naar de inhoud