Britse krant waarschuwt voor gevolgen massatoerisme Canarische eilanden

Britse krant waarschuwt voor gevolgen massatoerisme Canarische eilanden
Beeld: via canva.com

Britse krant waarschuwt voor gevolgen massatoerisme Canarische eilanden

De Canarische Eilanden, een geliefde vakantiebestemming onder Britse toeristen, staan ​​op het punt van ineenstorting door massatoerisme, waarschuwen experts in de Britse krant Daily Mirror. Miljoenen toeristen overspoelen jaarlijks populaire eilanden als Tenerife en Lanzarote, wat zo veel druk op de lokale infrastructuur zet dat dit niet meer houdbaar is, zeggen stedenbouwkundigen. Als de enorme toestroom van bezoekers niet wordt ingedamd, zal het systeem bezwijken.

Volgens een rapport van de milieugroep Ben Magec-Ecologistas en Acción zijn de eilanden meer dan over geëxploiteerd. “We hebben de draagkracht van de eilanden zeven keer overschreden, wat heeft geleid tot een scenario van systemische ineenstorting door de stedelijke ontwikkelingsstructuur”, aldus het rapport.

De waarschuwing volgde nadat de bezoekerscijfers voor 2023 werden vrijgegeven. Er kwamen een recordaantal van 48 miljoen bezoekers naar de eilanden, waarvan naar schatting de helft Britten. De Canarische Eilanden, met name Lanzarote en Tenerife, zijn enorm populair vanwege het warme weer dat er een groot deel van het jaar heerst. In februari liggen de dagtemperaturen rond de 20 graden (al wordt dat tegenwoordig ook langs de Middellandse Zeekust op het Spaanse vasteland geregistreerd).

De enorme toestroom van bezoekers zet de lokale infrastructuur steeds meer onder druk. Het overgrote deel van het voedsel wordt geïmporteerd en de eilanden hebben moeite met de afvalverwerking. Inwoners beginnen zich steeds meer tegen de invasie van toeristen te verzetten. Op Tenerife zijn er zelfs protesten geweest waarbij een ecotaks voor toeristen werd geëist. Leuzen als ’toeristen ga naar huis’ en graffiti als ‘de Canarische Eilanden zijn geen paradijs meer’ en ‘de Canarische Eilanden zijn niet te koop’ geven de groeiende onvrede aan.

maspalomas
De verwoesting van de duinen van Maspalomas door massatoerisme
Het Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas op Gran Canaria staat onder grote druk. Massatoerisme, kustbebouwing en andere menselijke activiteiten tasten dit unieke ecosysteem steeds verder aan.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Uniek ecosysteem in gevaar

De Canarische Eilanden herbergen een uniek ecosysteem dat bescherming verdient. Lanzarote heeft een grote biodiversiteit dankzij het vulkanische karakter van het eiland. Alleen al in Timanfaya zijn 180 verschillende plantensoorten gevonden, die een thuis bieden aan de Atlantische hagedis en de Oost-Canarische gekko.

Maar door de enorme hoeveelheden afval en milieuschade die het massatoerisme veroorzaakt, staan de natuurwaarden onder druk. Riooloverstorten, lange files en milieuschade door nieuwe hotelcomplexen langs de populaire zuidkust van Tenerife tasten de natuurlijke schoonheid van het eiland aan.

Als er niets gebeurt om het toerisme in te dammen, zullen steeds meer inheemse plant- en diersoorten verdwijnen. De autoriteiten moeten snel actie ondernemen, voordat de schade onherstelbaar wordt. Er moeten grenzen worden gesteld aan het aantal bezoekers, er moet meer geïnvesteerd worden in afvalverwerking en het behoud van biodiversiteit. Anders rest de eilandbewoners niets anders dan toe te kijken hoe hun paradijs verloren gaat.

canarische eilanden
Het dilemma van de buitenlandse bewoners op de Canarische Eilanden
De explosieve bevolkingsgroei vormt een bedreiging voor de Canarische Eilanden, zowel ecologisch als cultureel. Het aandeel buitenlanders uit hoofdzakelijk andere EU-landen stijgt ook steeds meer wat de leefbaarheid ondermijnt en zelfs de Spaanse taal bedreigt.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud