Ecologisten gooien rode verf naar het wereldberoemde Guggenheim museum in Bilbao

Ecologisten gooien rode verf naar het wereldberoemde Guggenheim museum in Bilbao
Beeld: Futuro Vegetal / X

Ecologisten gooien rode verf naar het wereldberoemde Guggenheim museum in Bilbao

Ze zijn niet aan hun proefstuk toe, de activisten van Futuro Vegetal. Eerder deden ze al acties bij het Prado museum, het Spaanse Congres en op de luchthaven van Barajas (Madrid). Deze keer moest het Guggenheim in Bilbao het bekopen.

Futuro Vegetal (plantaardige toekomst) is een relatief nieuwe actiegroep die zichzelf definieert als ‘burgerlijk ongehoorzaam en direct actief’. De groep zegt dat de gevolgen van de klimaatverandering zo dringend zijn dat ze om radicale actie vragen. In een maatschappij die niet voldoende doet, horen daar acties van burgerlijke ongehoorzaamheid bij. 

Futuro Vegetal kwam eerder al in opspraak toen ze (afwasbare!) rode verf naar het Spaanse Congres gooide. De groep werd daarvoor hard aangepakt. 22 leden werden tegelijkertijd gearresteerd en de politie wilde Futuro Vegetal labelen als ‘criminele organisatie’ . Verschillende leden riskeren zware straffen.

En toch blijven de activisten dapper verder doen. Het Guggenheim Museum in Bilbao wil een tweede museum openen in het natuurdomein van Urdaibai (Bizkaia). Rond drie uur ’s middags gooiden actievoerders rode verf naar de gevel van het museum. Volgens het bestuur van het museum verstoorde de actie nauwelijks de werking van het museum. Men maakte meteen de gevel terug schoon en diende een klacht in tegen de actievoerders.

Volgens Futuro Vegetal moeten ook instituties als het Guggenheim hun verantwoordelijkheid opnemen en een positief voorbeeld tonen in de strijd tegen klimaatverandering. “In een context van nood kan het niet zijn dat we urbanistische megaprojecten verkiezen boven de bescherming van de biodiversiteit”, concludeert Futuro Vegetal klaar en duidelijk.

Ga naar de inhoud