Spanje wint de UEFA Nations League voor vrouwen

Beeld: @SEFutbolFem / X

De Spaanse nationale vrouwenvoetbalploeg heeft op woensdag 28 februari 2024 geschiedenis geschreven door de allereerste editie van de UEFA Nations League voor vrouwen te winnen. In een spannende finale in Sevilla werd regerend Europees kampioen Frankrijk met 2-0 verslagen.

In een volgepakt Estadio La Cartuja in Sevilla keken meer dan 32.600 toeschouwers toe hoe Spanje en Frankrijk in de eerste helft nauwelijks kansen wisten te creëren. Beide ploegen neutraliseerden elkaar tactisch uitstekend en kansen waren schaars. In de tweede helft kwam Spanje steeds beter in de wedstrijd. Met name door het goede spel van aanvalster Aitana Bonmatí wist de thuisploeg de druk op te voeren. Twintig minuten voor het einde was het raak. Uit een corner van Mariona Caldentey kopte Bonmatí de 1-0 binnen. Frankrijk probeerde nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar kwam amper nog tot kansen. Diep in de blessuretijd gooide Caldentey met de 2-0 de wedstrijd definitief op slot.

Voor Spanje betekende de winst van de Nations League de eerste prijs sinds de gewonnen WK-finale zes maanden geleden. Destijds werd de vreugde overschaduwd door een ongepast incident met de inmiddels vertrokken bondsvoorzitter. Nu konden de Spaanse voetbalvrouwen onbezorgd genieten van hun overwinning.

De winst in de Nations League is de zoveelste hoofdprijs in het rijke palmares van de Spaanse voetbalvrouwen. Al jaren domineren zij het Europese voetbal. Naast het gewonnen WK van 2023 wonnen ze ook al twee EK’s (2017 en 2022). Het volgende doel zijn de Olympische Zomerspelen in Parijs..

Ondanks de recente titels, heeft Spanje zeker niet het alleenrecht op de prijzen in het vrouwenvoetbal. Sterker nog, de laatste jaren neemt de concurrentie flink toe. Met name Europees kampioen Frankrijk en Engeland laten zich steeds nadrukkelijker gelden. Beide landen beschikken net als Spanje over getalenteerde generaties voetbalsters. Ook het Nederlandse vrouwenelftal is bekend om het goede voetbal. Als olympisch kampioen heeft de VS nog altijd de meeste aanspraak op de titel van beste voetballand.