De Spaanse Paloma, Ana en Ángel hebben een polyamoreuze relatie, maar wat is dat eigenlijk?

De Spaanse Paloma, Ana en Ángel hebben een polyamoreuze relatie, maar wat is dat eigenlijk?
Beeld: YouTube / screenshot

De Spaanse Paloma, Ana en Ángel hebben een polyamoreuze relatie, maar wat is dat eigenlijk?

In Spanje leeft het thema. De laatste tijd schrijft en spreekt iedereen over ‘relationele anarchie’ of ‘poliamor’. Maar wat zit er nu precies achter al die termen? Het monogame koppel barst uit zijn voegen en in Spanje misschien wel meer dan elders. De krant El Salto stelt Paloma, Ana en Ángel voor; 3 mensen in 1 relatie. Onderaan dit artikel is een video te zien.

Paloma is de partner van Angel. En Ángel is de partner van Ana. Maar er zijn geen geheimen in het spel: dit is een polyamoreuze relatie, een relatie waarin meer dan twee personen zijn betrokken. De krant El Salto toont een mini-documentaire over de drie. Beide vrouwen hebben een relatie met Ángel, maar daarom niet met elkaar. Polyamoreuze relaties zijn uiteraard niet altijd even eenvoudig. 

Als we het met twee soms al moeilijk hebben, beeld je dan maar eens in hoe het er met drie aan toe gaat. Ze geven grif toe dat er veel communicatie nodig is. En dat het begrip ‘affectieve verantwoordelijkheid’ altijd centraal staat. Dat betekent dat je je als partner verantwoordelijk stelt voor de gevoelens van de anderen. Ook wanneer je vriendin zich bijvoorbeeld onzeker of ongemakkelijk voelt in relatie tot de andere partner(s).

Ana vertelt hoe ze al een tijdje met Ángel samen was toen ze de relatie openden. Ze keken elkaar aan, spraken uit dat ze hun hele leven wilden samen blijven, maar erkenden ook aantrekkingskracht voor andere mensen. Collega’s, bekenden, ga zo maar verder. Kennen we het stiekem niet allemaal? 

Zou je het dat geen kans kunnen geven.  Wanneer Ángel Paloma ontmoet, verandert alles. De relatie wordt definitief opengetrokken en Ángel gaat nu verder met beide vrouwen.

En tot nog toe gaat dat goed. Beide vrouwen hebben het gevoel dat ze bij Ángel terechtkunnen, zowel met goede als slechte zaken. Ondertussen maakten de drie zelf samen een WhatsAppgroep aan waar ze van alles bespreken. Wie zijn Spaans wil oefenen en meer wil weten, kan gerust zelf eens naar de korte docu kijken.

Ga naar de inhoud