Zomers weer met bijna 30 graden op het Spaanse vasteland maar 30+ op Canarische Eilanden

Zomers weer met bijna 30 graden op het Spaanse vasteland maar 30+ op Canarische Eilanden
Beeld: Freepik

Zomers weer met bijna 30 graden op het Spaanse vasteland maar 30+ op Canarische Eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De lente is op 20 maart begonnen en het afgelopen weekend in de nacht van 27 op 28 maart ging de zomertijd weer in. De maand april die eraan zit te komen staat bekend om wisselvallig wat betreft het weer waarbij de temperaturen flink kunnen stijgen maar ook kunnen dalen terwijl neerslag ook niet iets vreemds is in deze eerste lentemaand. Maar deze week lijkt het wel zomer op veel plaatsen waar het kwik bijna tot 30 graden of daarboven is gekomen waardoor maart afgesloten wordt met zomers weer.

Het goede zomerse en warme weer begon zoals gebruikelijk op de Canarische Eilanden waar het woensdag 24 maart net iets warmer werd dan 30 graden maar waar op donderdag 25 maart het kwik steeg naar 34,2 graden in La Aldea de San Nicolas op Gran Canaria.

Maar ook in Arucas op Gran Canaria en in Pájara op Fuerteventura steeg het kwik naar 31,4 graden terwijl het 30,7 graden werd in Puerto de Mogán op Gran Canaria en 30 graden in Teguise op Lanzarote. Ook de dagen daarna werden op de Canarische Eilanden hoge temperaturen gemeten maar op het Spaanse vasteland werd het ook steeds warmer.

Vasteland

Op zondag 28 maart werd de hoogste temperatuur van heel Spanje (dus inclusief de Canarische Eilanden) gemeten in Montoro in de provincie Córdoba (Andalusië) met 28 graden gevolgd door (ongewoon) Lugo (Galicië ) met 27,7 graden en Andújar en Bailén in de provincie Jaén (Andalusië) met 27,6 en 27,5 graden.

In noordwest Spanje in de normaal gesproken koude en natte autonome regio Galicië werden zondag hoge temperaturen gemeten zoals 27,7 graden in Lugo, 27,5 graden in Silleda (Pontevedra) en 27,3 graden in Ribadavia (Ourense).

Maandag

Op maandag 29 maart (om 14u) is het in het noorden van Spanje ook weer erg warm geworden zoals in Zumaia (Baskenland) waar het kwik steeg naar 26,2 graden of bij het vliegveld van San Sebastian (Baskenland) met 24,8 graden en het vliegveld van Santander (Cantabrië) met 24,4 graden en Castro Urdiales (Cantabrië) met 24,2 graden.

Woestijnzand en regen

Ook voor de rest van de week verwacht de Spaanse weerdienst Aemet nog aangenaam lekker zomers weer met hoge temperaturen. Maar vanaf donderdag 1 april (geen grap dus) kan het gaan regenen op veel plaatsen en zullen de temperaturen op veel plaatsen tussen de 5 en 10 graden gaan dalen.

Daarbij komt ook nog dat vanaf dinsdag er kans is op opnieuw een periode van Afrikaanse Sahara woestijn zand in de lucht wat met name te merken zal zijn op het Spaanse vasteland, hoofdzakelijk in het zuiden en westen van Spanje.

Ga naar de inhoud