Search
menu
Search

Nederland wil vliegtaks verdrievoudigen naar 24 euro, ook voor vluchten naar Spanje

Nederland wil vliegtaks verdrievoudigen naar 24 euro, ook voor vluchten naar Spanje
Beeld: Freepik (aangepast)

Nederland wil vliegtaks verdrievoudigen naar 24 euro, ook voor vluchten naar Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan het kabinet ligt gaat Nederland in 2023 de vliegtaks van bijna 8 naar 24 euro per vliegticket/persoon verhogen. Dat zou dus betekenen dat reizigers naar onder andere Spanje per persoon maar liefst 16 euro méér per vliegticket kwijt zullen zijn als ze vanuit Nederland vertrekken.

Luchthavens brengen sinds 1 januari 2021 per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, de belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening. De vliegbelasting is 7,845 euro per persoon per vlucht. De belasting geldt niet voor transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar. Deze belasting geldt alleen voor vertrekkende vliegtuigen dus van Nederland naar Spanje en niet andersom van Spanje naar Nederland.

Maar het Nederlandse kabinet wil het vliegen nog minder aantrekkelijk maken door de vliegtaks niet te verdubbelen maar te verdrievoudigen van 7,845 euro naar 24 euro per vliegticket. Die plannen worden althans gemeld door de Financiën minister Sigrid Kaag in een brief over het Herstel- en Veerkrachtplan die naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Met deze extra verhoging zal het kabinet niet 200 miljoen euro maar 600 miljoen euro per jaar innen.

Het vliegen is al duurder geworden door de vliegtaks die op 1 januari 2021 van kracht werd maar vliegen naar onder andere Spanje wordt vanaf 2023 drie keer duurder na een verdrievoudiging van de vliegtaks. Het is nog niet bekend of deze verhoging door gaat.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?