Lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid zorgen voor stabilisatie bosbrand Castellón

Lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid zorgen voor stabilisatie bosbrand Castellón
Beeld: @BombersDipcas / twitter

Lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid zorgen voor stabilisatie bosbrand Castellón

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De allesverwoestende eerste grote natuur- en bosbrand van Spanje die al bijna een week woedt in de provincies Castellón in de Valencia regio en Teruel in Aragón, is nog lang niet voorbij. Toch is men optimistisch omdat de afgelopen nacht de temperaturen laag waren met ongeveer 5 graden en er sprake was van een hoge luchtvochtigheid van 80% waardoor de vlammenzee enigszins gestabiliseerd kon worden.

Op dit moment blijft de door de brand verwoeste oppervlakte volgens de laatste updates staan op 4.600 hectare binnen een omtrek van 55 kilometer. Deze situatie voorspelt geen evacuatie van nieuwe nabijgelegen dorpen. Helaas zullen de 1.700 mensen die hun huizen hebben moeten verlaten, nog enkele dagen moeten wachten voordat ze terug naar huis kunnen.

Om gebruik te maken van het gunstige weer de komende 24 uur, werken de 23 blusvliegtuigen en blushelikopters al vanaf de vroege ochtend van woensdag, waarbij ze hun inspanningen concentreren op de twee gebieden die nog steeds de meeste zorg baren. Ook zullen de inspanningen van de 500 brandweerlieden die betrokken zijn bij de bluswerkzaamheden vanaf de grond worden verdubbeld.

De natuur- en bosbrand die vorige week donderdag in Villanueva de Viver is uitgeroepen, verwoest de regio Alto Mijares in het binnenland van Castellón. Een enorm lucht- en grondapparaat werkt vanaf het begin aan het blussen van deze brand, die verschillende gemeenten heeft gedwongen te evacueren vanwege de nabijheid van de vlammen en de felheid van het vuur.

Een ‘menselijke factor’ is waarschijnlijk de oorzaak van de brand door een slechte praktijk van een landbouwbrand. De Guardia Civil onderzocht ook vonken van een machine die werkzaamheden in het gebied uitvoerde als mogelijke oorzaak. Er zijn vier werknemers onderzocht voor de brand. Blijkbaar waren de werknemers van de gemeentelijke brigade van Villanueva de Viver bezig met schoonmaakwerkzaamheden en hebben ze de brandweer gebeld via 112 om de vlammen te melden, maar ondanks hun inspanningen konden ze het vuur niet snel genoeg blussen en heeft het zich snel verspreid.

Ga naar de inhoud