Starlink internet verlaagt de schotelantenne-prijs in Spanje met huuropties

Starlink internet verlaagt de schotelantenne-prijs in Spanje met huuropties
Beeld: Canva

Starlink internet verlaagt de schotelantenne-prijs in Spanje met huuropties

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Starlink’s internetdienst via satelliet blijft verbeteringen aanbrengen om meer concurrentieel te worden en de beste optie te bieden voor internettoegang in landelijke gebieden in Spanje. Nadat de maandelijkse kosten afgelopen zomer al waren verlaagd, is de prijs van de schotelantenne voor Spaanse klanten nu met 33% verlaagt en kan deze tweedehands worden verkocht om de waarde terug te verdienen. Daarnaast biedt Starlink nu ook de mogelijkheid om de schotelantenne te huren.

Om Starlink te kunnen gebruiken, moet je rekening houden met de grootste uitgave voor de aanschaf van de benodigde apparatuur, waaronder een schotelantenne, bekabeling en een wifi-router. De standaardprijs hiervoor is 450 euro en dient bij aanvang van de service in één keer te worden betaald. Echter, kortgeleden heeft Starlink de prijs met 33% verlaagd naar slechts 300 euro voor klanten die in Spanje de service afnemen.

Tot op heden ging deze investering verloren bij het opzeggen van de service, maar de provider heeft een nieuwe optie geïntroduceerd om dit te voorkomen. Het is nu mogelijk om de eigendom van de apparatuur over te dragen aan een derde partij, waardoor de verkoop van tweedehands apparatuur gemakkelijker wordt. Bij het aangaan van een nieuw contract bestaat nu de mogelijkheid om de apparatuur niet te kopen en in plaats daarvan het identificatienummer van een antenne in te voeren die eerder was geannuleerd, waardoor deze aan een abonnement wordt gekoppeld.

Starlink biedt nu ook de mogelijkheid om antennes te huren voor degenen die niet de initiële hoge investering willen doen die nodig is voor de aankoop ervan. Met een activeringskosten van 50 euro en een maandelijkse vergoeding van 15 euro, kan de apparatuur worden gebruikt gedurende de looptijd van het contract en moet deze worden geretourneerd aan het einde van de overeenkomst.

Met de prijsdaling van de schotelantenne en wifi-router is het alleen de moeite waard om deze te huren als je zeker weet dat je de service ongeveer een jaar lang zal gebruiken, omdat je na 17 maanden de antenne al volledig hebt betaald en ook de mogelijkheid om deze te verkopen verliest.

De maandelijkse abonnementskosten van Starlink in Spanje zijn sinds de prijsverlaging in augustus 2022 79 (70 euro + 9 euro regulatory Fee-vergoeding). Volgens de informatie op de website kunnen abonnees snelheden verwachten tussen 50 en 200 Mbps in Spanje bij het afsluiten van een abonnement.

Voordat iedereen die afgelegen woont op plaatsen in Spanje waar geen alternatief is voor snel internet zich gaat inschrijven even dit: het Starlink-project is nog niet voltooid met nu 1.700 satellieten die rondzweven, een klein aantal van de verwachte 40.000 satellieten die er moeten komen. De verbinding kan dus nu soms wegvallen en niet stabiel zijn waardoor Starlink misschien nu nog niet de beste optie is.

Ga naar de inhoud