skip to Main Content
Het debacle van een Nederlands paspoort verlengen in Spanje
Gemeente Buren

Het debacle van een Nederlands paspoort verlengen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Gemeente Buren

MADRID – Zoals bekend bij de Nederlanders die in Spanje woonachtig zijn, is het alleen nog mogelijk om een paspoort of identiteitskaart te verlengen bij de Nederlandse Ambassade in Madrid. Nu is een bezoekje aan de Spaanse hoofdstad altijd wel een leuke aangelegenheid maar niet als je daartoe gedwongen wordt en al helemaal niet als dat hoge kosten voor de reis en overnachting met zich meebrengt of als dat niet mogelijk is vanwege een persoonlijke situatie.

De online community NIHB (Nederlanders In Het Buitenland) heeft een enquête gehouden onder haar bijna zestien duizend leden op Facebook. De aanleiding was de aanhoudende stroom klachten en schrijnende verhalen vanwege beperking van de mogelijkheden om het Nederlandse paspoort te verlengen, resp. voor nieuwgeborenen aan te vragen. Dit als gevolg van de drastische bezuinigingspolitiek die het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ingezet, resulterend in wereldwijde sluiting van consulaire posten. Hierdoor worden naar schatting 1,4 miljoen Nederlanders in het buitenland gedwongen tot soms onmogelijke keuzes zoals het paspoort niet verlengen (ook niet aanvragen voor nieuwgeborenen) met risico op verlies van Nederlanderschap en/of terug naar Nederland.

Daarnaast moeten veel mensen afstanden tot duizenden kilometers, verschillende tijdzones, en zelfs naar andere landen afleggen of zoals in Spanje bijvoorbeeld van de Canarische Eilanden naar Madrid vliegen waardoor men vliegtickets, hotelovernachtingen met het hele gezin en andere daarmee gepaard gaande reiskosten en tijd (incl. opname vakantiedagen en/of bedrijfssluiting), oplopend tot duizenden euro’s die voor sommige mensen niet op te brengen zijn zal hebben.

Nederland als alternatief

Het alternatief, naar Nederland voor paspoort verlenging, is vaak ook geen optie. Voor de ouderen is het ondoenlijk en soms zelfs onverantwoord om deze reizen nog te ondernemen, dit naast de financiële aanslag op hun meestal gekorte A.O.W. en pensioen.

Consulair Team Spanje

In Spanje (en waarschijnlijk ook andere landen) gaat een Consulair Team rond om in verschillende steden voor ouderen en zieke mensen de paspoort aanvragen af te handelen. Daarvoor dient dan altijd een afspraak te maken en hangt het er van af of men iemand accepteert. Daarnaast gaat het hier om een eenmalig bezoek per regio in Spanje en is er soms niet genoeg tijd om iedereen te helpen. KLIK HIER voor de data in 2018 in Spanje.

Brief

Ondanks petities, smeekbedes, enz., beperkt het Ministerie van BuZa wereldwijd nog steeds de mogelijkheden en komt niet in beweging om actie te ondernemen. Het doekje voor het bloeden, 10 jaar i.p.v. 5 maakt de reis niet korter of goedkoper. Dit is toch niet meer van deze tijd, in de digitale en globaliserende wereld waarin wij nu leven. De online community NIHB heeft Minister Blok om een reactie gevraagd, middels een open brief die HIER te lezen is.

Enquête

De NIHB heeft ook een enquête gehouden onder haar leden waarbij er 6.450 meededen die wonen in 90 verschillende landen. Op de vraag hoeveel kilometer men moet afleggen om een paspoort te verlengen antwoordde 26,8% tussen de 500 en 1.000 km, 24,3% tussen de 250 en 500 km en zelfs 8,9% meer dan 1.500 km wat hoofdzakelijk het geval is in grote landen zoals Canada, Amerika en Australië maar wat ook makkelijk in Spanje kan voorkomen.

Op de vraag over de bijkomende kosten antwoordde 29,6% dat deze tussen de 250 en 500 euro zijn, 23,2% tussen de 150 en 250 euro en 15,6% tussen de 500 en 1.000 euro. Hierbij is dan gekeken naar reiskosten, overnachtingen, pasfoto’s, legaliseren van papieren, maaltijden etc.

Op de vraag over het systeem van een afspraak maken bij de ambassade antwoordde 47,8% dat ze daar geen problemen mee hadden en dat het goed werkte terwijl 23,9% aangaf dat er een lange wachttijd was en 10,8% dat het moeilijk was een afspraak te maken.

Gevraagd naar de mogelijkheid van het verlies van Nederlanderschap omdat men geen kans heeft om een paspoort te verlengen antwoordde 43,4% dat ze daar niet bang voor zijn terwijl 30.5% aangaf daar misschien wel bangvoor te zijn en 19,2% gaf aan dat ze menen dat ze het Nederlanderschap kunnen verliezen als men het paspoort niet verlengd.

Bekijk de uitslag van de NIHB enquête HIER.

NIHB (Nederlanders in het buitenland) telt 15.600 leden wereldwijd. Via de Facebook community en de website www.nihb.nl wordt informatie gedeeld die van belang is voor Nederlanders die zich tijdelijk of permanent in het buitenland hebben gevestigd of willen gaan vestigen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Het is belachelijk wat er gebeurt rondom het hele Paspoort en DigiD debacle!
  Nu ben ik nog goed ter been en fit in lijf en leden, maar kan me levendig voorstellen wat voor een ellende je allemaal krijgt met dit gedoe. Voor mij is de reis ongeveer 180km enkele reis van mijn woonplek naar Budapest en dat kan ik gelukkig nog zelf rijden, neem ik de camper en ga er een dagje eerder naartoe dan de afspraak, camper op een stadscamping en met het OV naar de ambassade…. veel sneller en veiliger dan met de auto door de metropool heen crossen. Ik had al een DigiD toen ik NL verliet en die kan ik nog hier gebruiken, maar voor paspoorten moet ik toch op reis gaan ivm vingerafdrukken enzo. Ik heb ergens gelezen dat ze die data ook van het oude paspoort kunnen inlezen (als je al een paspoort hebt met chip) en met een nieuwe digitale foto zou dan een nieuw paspoort gemaakt kunnen worden en opgestuurd naar je huisadres….. het KAN zo makkelijk zijn….

  Erwin

 2. Als je dit allemaal leest dan wil len wij niet meer naar Spanje emigreren, wat een verschrikkelijke berichten wij zijn ook al bijna gepensioneerd maar als wij dit horen krabben wij ons nog even achter de oren of wij dit nu nog wel doorzetten verhuizen is al zo^n drukke tijd met stress maar we hopen dat er een oplossing op korte termijn komt we blijven het nieuws van Spanje volgen

  1. Waarschijnlijk is dit de bedoeling om het emigreren te ontmoedigen
   Net zoals de AOW en pensioenen die ze gaan aanpakken van Nederlanders die buiten Nederland wonen
   Alles om je in Nederland te houden
   Daar lijkt het volgens mij toch op

   1. Beste Son,
    Zou jij mij ietsje meer over die AOW maatregelen kunnen vertellen?
    Kan er nergens iets over vinden…
    Alvast bedankt

 3. Sluiting consulaten, kostenbesparing. Simpel. Ik vind het ook balen, zeker als je bedenkt dat er ambassades zijn in Havanna, Burundi, Myanmar etc. Wij waren met gezin 2 dagen kwijt met overnachting en 850km rijden. Gelukkig is Madrid een leuke stad dus maken we er maar een tripje van.

 4. De Engelsen doen het top. Via internet doe je je aanvraag, inclusief (met aanwijzingen) zelf een foto maken. Je stuurt je oude paspoort op en krijgt binnen 3 weken je nieuwe thuis gestuurd! Heel modern én makkelijk!

 5. Ben Belg, voor een ID kaart kan ik dat krijgen via de post, maar voor en paspoort moet ik ter plaatsen zijn, woon in Cataluña, dus naar Barcelona met de “tarjeta Dorada” vanaf 60j, kost € 6, heb ik 40% vermindering komt op ongeveer €9,00 vanwaar ik woon.
  Belasting betaal ik in Spanje, niet meer in België (omdat ik mij heb laten uitschrijven in de gemeente waar ik woonde, verplicht) De pensioendienst die alle maanden het pensioen stort op je Spaanse bankrekening die je had opgeven zonder kosten, zend de loonfiche, die je aangeeft bij de belastingdienst of via een boekhouder. Zo simpel gaat het…

  1. En altijd maar lachen of flauwe moppen over de Belgen
   Maar je merkt hoe goed het is geregeld ( tot nu toch nog)
   En een ID kaart is voldoende
   Paspoort niet nodig of je moet het zelf willen

 6. Voor het aanvragen van een DiGiD precies hetzelfde. Madrid of naar Nederland reizen.
  Ik wacht wel af tot wanneer ik mijn aow ga aanvragen.
  SVB zal wel een oplossing hebben.
  Absurd is het wel allemaal.

 7. Het is toch heel raar dat een van de rijkste landen ter wereld (Nederland) zijn consulaat in een belangrijke stad als Barcelona sluit. Was niet zolang terug in het consulaat van Colombia in diezelfde stad, Colombia kan dit dus wel handhaven en zijn burgers helpen wanneer dat nodig is.
  Maar een voordeel wel sinds kort, het paspoort is tien jaar geldig. Net zolang als al veel langer het geval was in meeste andere EU landen.
  Ik ga zelf naar de balie van de gemeente Haarlemmermeer op Schiphol, plak er een familie bezoek in Nederland aan vast.

 8. Spanje, een EU land waar zoveel Nederlanders wonen, waar al je NL belasting en bank gegevens automatisch naar toe gestuurd worden, zodat je in de handen van de belastingdienst komt van een land dat in principe failliet is en waar igv van een rechtszaak geen enkele Spaanse rechter bereid is de EU wetgeving toe te passen laat staan te respecteren. Let wel, ik heb een hekel aan alle overheden. Spanje is nog steeds mijn favoriete EU land om te wonen. Maar de Nederlandse overheid laat ons in de steek. Ik vind het naar verraad rieken. Je gehele financiele hebben en houden aan de Spaanse overheid tonen en zoek het verder maar uit. Onverantwoord. Onlangs m´n paspoort verlengd en een nieuwe ID kaart aangevraagd. Kosten hiervoor 350 euro. Maar eerst naar Madrid vliegen, kost ook geld. Ik realizeer me dat in Spanje wonen een vrijwillige beslissing is geweest. Maar moet je daar voor gestraft worden? Daar begint het steeds meer op te lijken. En dan heb ik het nog niet over de problemen die rijzen als gepensioneerde met de zorg die je verplicht blijft betalen in NL en waarvoor registratie in Spanje een nachtmerrie is geworden. Die EU is voor overheden een droom maar voor de expat steeds meer een nachtmerrie.

  1. Evert U voelt zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid . Niet dat ik ze lief en aardig vind. Maar ik krijg juist regelmatig post van die blauwe brieven en ook van het CAK die zijn dan ook nog in meerdere talen zodat het een echte gewichtige brief dus inhoud heeft of gewicht. Ook bij mij geven ze aan de belasting dienst in Spanje door hoeveel bruto inkomen ik heb en welke pensioen fonds dit uit betaald . Wat ze vergeten te melden is dat Nederland daar al de nodige inhoudings op heeft gedaan zoals op sommige pensioenen de belasting en zorg verzekeringen , en dat we daarna ook nog een brief krijgen omdat er te weinig zorg is ingehouden.

   1. Harm, helemaal eens! Het is helemaal uit de hand gelopen. Die EU dendert maar door. De Nederlandse overheid is weer eens het braafste jongetje van de klas en dus wordt er niet goed nagedacht over de gevolgen voor expats. Moedwillig of niet, ik proef een hoop jaloezie bij ambtenaren. Zoiets van zie je wel? Eigenschuld. Had je maar niet in het buitenland moeten gaan wonen. Tegelijkertijd lees ik hoe in NL de ouderen worden aangepakt, hoe huizen door illegalen worden gekraakt en hoe de rechter (!) dit toestaat. Ik heb er geen woorden meer voor. Wat is dat land afgegleden. Zelfs PvdA-ers zijn graaiers geworden. Ik blijf maar liever op m´n berg met fraai uitzicht op de kust zitten!

  2. Beste Evert, ik ben het helemaal met u eens. In het geval van de zorg stuit mij dit nog het meeste tegen de borst. Op jaarbasis wordt er meer dan 3500 euro ingehouden op mijn Nederlandse pensioen. Ik krijg hiervoor de securidat social voor terug. In 2012 had ik een ziektekostenverzekering afgesloten in Spanje die ik maar heb opgezegd ivm dubbele kosten. Hebben ze in Nederland geen boodschap aan, wordt verplicht ingehouden. En dan de Spaanse belastingdienst , moest over 2012 belasting betalen terwijl ik dit in Nederland al heb voldaan. De belastingdienst geeft dus onvolledige informatie, in ieder geval zo dusdanig dat de Spaanse fiscus er niets van begrijpt en ik een advocaat moet inschakelen. Wacht nog steeds op antwoordt.

 9. Hebben vorig jaar via mobiele Consulair Team in Barcelona onze 4 paspoorten (hele gezin gelijk) vernieuwd. Super vriendelijke dames en top geregeld!! Kost misschien een paar tientjes extra maar bespaarde ons een hoop gedoe.

  Vorige maand moesten we een DigiD nummer aanvragen en de activatie code kon helaas alleen naar Madrid worden verzonden. Balen maar was niet anders. Tijd afspraak gemaakt en alles lag klaar en, de “paspoorten mevrouw” uit Barcelona hielp ons wederom snel en vriendelijk dus stonden in no time weer buiten. Madrid is niet mijn stad dus gelijk maar weer vertrokken en vervolgens een paar daagjes rond gereden in de regio en langzaam weer afgezakt naar Valentia waar we inmiddels wonen.

 10. In January 2016 moest ik mijn paspoort vernieuwen ,omdat de bank het moest zien wegen mijn identiteid …Ik belde Madrid voor ´n afspraak ,het was te druk in Madrid om me een te geven .bedankt voor uw gedult ..Ja dat geduld verloor ik langzaam ..De bank heeft mij vaak gevraagd voor de pas poort …Dat ging door tot April 2016 en nog geen afspraak…Ik heb toen naar de Consulate geschreven en opeens had ik de afspraak …Ik woon in de buurte van Cordoba ,zo dat was ook niet zo om de hoek …Wij kwamen aan in Madrid en eindelijk op het Consulate ..De vrouw die met mij vroeger gepraat heeft ,was kwaad met mij, omdat ik de Consulat geschreven heb …Ik heb me toen voor het eerste keer in mijn leven geschaamd dat ik ´n Nederlandse ben ….Mijn zoon heeft niet zijn Nederlandse paspoort gekregen omdat hij een copy zou maken van zijn birth certificate ??????….Hij staat in mijn Nederlandse paspoort in 1991…Ik kan er niet aan denken hoe het zou gaan wanneer ik weer de pas moet verlengen ,misschien is het easier om naar Nederland te gaan om het te doen ….

 11. Ik moest vorig jaar Januari naar Madrid voor mijn paspoort, heel vroeg met de AVE naar Madrid(ruim 500 kilometer). In Madrid een Taxi naar de Ambasade omdat de metro bijna niet te doen is en met de bus moet je ook maar net weten waar over te stappen. 11 uur afspraak, ik was ruim op tijd en het werdt snel geregeld en daarna met de Taxi terug naar het station waar ik een aantal uur moest wachten want mijn AVE terug ging om 14:20. Ik vond Madrid veels te druk en echt helemaal niks, ook geen mooie gebouwen maar oude troep. Dus daar had ik niet veel aan en verder dus eigenlijk de dag heerlijk naar de maan met een kosten plaatje van ruim 350 euro. Het is dat ik de tickets voor de AVE al 3 maanden van te voren boekte waardoor deze erg goedkoop waren. Ik hoop over zo´n 9 jaar niet weer zo´n dergelijke trip te hoeven maken want dat was de meest rotte dag van al mijn verblijf in Spanje.

 12. Dit is gebeurd onze leiding van onze toenmalige socialistische minister en narcistische egotripper Frans Timmermans, die later tijdens zijn ambtsperiode z’n biezen pakte en Europa inging om vandaar met z’n vaak aangeschoten collega Juncker die ene na de andere stommiteit en gotspe uit te halen. Timmermans, hartelijk bedankt. Je was altijd al een non-valeur en zult dit wel tot in lengte van dagen blijven.

  1. Als Nederlander voel ik me afgeschreven door de regering terwijl ik voor mijn gezondheid naar Spanje ben verhuist in Nederland had ik al jaren in een verpleeghuis gezeten en de staat veel geld had gekost waavan actie?????
   Maria

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by