skip to Main Content
PSOE wint verkiezingen in Spanje met de PP op een dieptepunt
123rf

PSOE wint verkiezingen in Spanje met de PP op een dieptepunt

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tijdens de verkiezingen in Spanje op zondag 28 april (28A) heeft de PSOE weten te winnen met 28,7% (7,4 miljoen) van de stemmen terwijl de PP gezakt is naar het laagste percentage ooit van 16,7% (4,2 miljoen) terwijl Ciudadanos bijna op hetzelfde percentage is gekomen als de PP met 15,8% (4 miljoen). Unidas-Podemos kreeg 14,3% (3,6 miljoen) van de stemmen en het extreemrechtse VOX komt als nieuweling komt met 10,3% (2,6 miljoen) het Spaanse parlement binnen.

Van de 34.811.939 Spanjaarden die hun stem mochten uitbrengen zijn er 25.295.185 Spanjaarden die daadwerkelijk zijn gaan stemmen wat een opkomst was van 75,78% wat meer is dan de 69,84% bij de verkiezingen in juni 2016. Bekijk de uitslagen hier.

Terwijl de PSOE een grote overwinning binnen heeft gehaald en er groot feest was bij het partijgebouw in Madrid is de sfeer bij de PP heel anders na een van de slechtste resultaten ooit en was er bijna niemand te zien bij het partijgebouw van de PP in Madrid. De extreemrechtse partij VOX vierde dat ze als nieuwkomer in het parlement zijn gekomen terwijl ook Ciudadanos zeer tevreden is met de resultaten maar Unidas-Podemos niet blij is met het grote verlies van stemmen.

Bij de verkiezingen in juni 2016 wist de PP nog te winnen en had de conservatieve partij 137 zetels, iets dat nu gezakt is naar 66 zetels. PSOE behaalde in 2016 nog 85 zetels maar is na de motie van wantrouwen in juni 2018 in populariteit gestegen en behaalde nu 123 zetels.

Unidos-Podemos (nu Unidas-Podemos) behaalde 71 zetels in 2016 maar zijn flink gezakt naar 42 wat op de PP na de grootste daling is. Ciudadanos wist van de 32 zetels in 2016 flink te stijgen naar 57 zetels, bijna net zoveel als de PP. VOX wist 24 zetels binnen te halen, minder dan wat de partij had verwacht. De Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft bij deze verkiezingen 318.739 stemmen binnen weten te halen wat niet genoeg is voor een vertegenwoordiging in het parlement.

Het rechtse blok heeft met de drie partijen bestaande uit PP, Ciudadanos en VOX (en Navarra+) niet genoeg stemmen om een meerderheid van 176 (van de 350) te halen met 148 zetels. Er is bij de overige partijen met vertegenwoordiging in het parlement weinig animo om met de rechtse partijen een coalitie aan te gaan.

El Pais

Het is nu aan de huidige premier Pedro Sánchez om te proberen een regering te vormen door coalities aan te gaan. De PSOE kan samengaan met Unidas-Podemos om samen 165 zetels te hebben maar ook dat is nog niet genoeg voor een meerderheid van 176 zetels. Daar moeten dus andere partijen bijkomen zoals de nationalisten uit het Baskenland (PNV) met 6 zetels en Catalonië (ERC) met 15 zetels.

Een andere mogelijkheid is een coalitie tussen de PSOE en Ciudadanos waarbij beide partijen 180 zetels zouden hebben en er verder geen andere zetels meer nodig zijn. De kans op deze coalitie is echter klein omdat Albert Rivera van Ciudadanos al duidelijk heeft gemaakt niet met Sánchez te gaan praten. Maar Rivera zou Rivera niet zijn als die mening wordt bijgesteld omdat Ciudadanos profijt wil hebben van de enorme stijging van zetels.

De PP is flink afgestraft door de stijgende populariteit van de extreemrechtse VOX en de stijging van Ciudadanos. Pablo Casado van de PP heeft geprobeerd een harde campagne te voeren om aan te geven dat kiezers niet hoefden over te stappen naar VOX maar die strategie heeft niet gewerkt.

Over ongeveer een maand op 26 mei zijn er opnieuw verkiezingen in Spanje voor het Europees Parlement, gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor bijna alle autonome regio’s in Spanje. De resultaten van deze verkiezingen zullen ongetwijfeld een effect hebben op de resultaten van 26 mei.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. In Baskenland en Catalonië zijn de regionalistische partijen sterk dan ooit uit deze verkiezing ronden gekomen (bedenk ook dat in Catalonië veel CUP leden dus niet gestemd hebben). De boodschap is duidelijk, hoe meer de machthebbers in Madrid zich zullen zondigen aan ultra Spaanse unionistische centralistische discours hoe meer de regionalistische partijen in omvang zullen toe nemen. De harde realiteit is dus dat de PSOE geen andere keuze heeft dan onderhandelingen openen met de regionalisten want elke ander pad (onder andere regeren met Cuitadanos) maakt deze zelfde regionalisten alleen maar sterker.

  1. Hahaha, en die realiteit bepaalt u? Dan heb ik een andere realiteit voor u…. de Catalanen, of eigenlijk die schreeuwlelijken die beweren voor het hele Catalaanse volk te spreken, maar in feite een forse minderheid zijn, gaan hun zin niet krijgen. Sánchez is daar glashelder over.

   1. Fantastisch Rob, doet zo voort want na de zoveelste verkiezing uitslag die aangeeft dat de anti-Catalaanse scheld en vernedering politiek alleen maar een nog verdere groei van de regionale machten tot gevolg heeft blijft u maar ziekelijk verder doen. Trouwens, het excuus van de stoute Catalanen (Basken) om het eigen falen en misstanden in de rest van Spanje weg te moffelen is stilaan ook op zijn laatste bennen aan het geraken. Ter info, ik ben Tenerife vergeten waar ondertussen de regionale partijen dus ook de overmacht hebben.

     1. Ach Rob, we weten hier op dit forum WIE hier steeds ziekelijk verder doet. Onze separatist van dienst is gefrustreerd wegens het feit dat hun droom voor onafhankelijkheid niet snel genoeg gaat. Die droom zal nooit uitkomen…tenminste toch niet tijdens zijn leven en ja het ventje staat daarom onder spanning he ocharme, men zou er ‘compassie’ mee krijgen…niet.

 2. ik denk helaas dat de coalitie wordt gevormd door de kleuren van de republiek Spaanse vlag wordt PSOE (rood) ERC (geel) en Podemos (paars)

 3. Vreemd dat u niets schrijft over de grote opkomst in Catalonie en de winst van de ECR. Heel opmerkelijk dat er in Soanje zo negatief over de Catalaanse partijen gesproken wordt. De redenen van het verlies van het vertrouwen van Catalonie in de Spaanse staat in de afgelopen jaren vanaf 2010 worden niet gehoord en gezien. Ze zijn schandalig benaderd. Ik ben blij dat de PP en de CS zo weinig power krijgen. Tijd voor luisteren.

  1. Uw duiding is anders ook behoorlijk selectief. C is sterk gegroeid, en ook de PSOE laat er geen misverstand over bestaan dat de grondwet gerespecteerd dient te worden. Vrij vertaald: geen schijn van kans voor de separatisten, en dat zijn ze bij de ERC.

   1. Rob, eigenlijk heeft Cuitadanos in vergelijking met de Catalaanse 21 december verkiezingen weldegelijk serieus verloren in Catalonië (tabarnia is gewoon weggeveegd whahaha) je merkt het alleen niet omdat ze op de 5 zetels van de laatste Spaanse federale verkiezing zijn blijven stekken (je moet dus naar de stemmen percentage kijken tussen de 21D verkiezing en de huidige en dan besef je hoe zwaar ze dus verloren hebben in Catalonië)

    1. Ik heb het over landelijk, dit waren landelijke verkiezingen. En in Madrid worden de lakens uitgedeeld, niet in Barcelona.

     1. San van Halen (oorspronkelijke commentaar) had het dus over Catalonië en niet over Spanje. Verder is het dus uiterst cynisch dat Ciudadanos die de Catalaanse kwestie misbruikt heeft om sterk door te groeien in de rest van Spanje alsnog een politieke vernedering heeft ondergaan in Catalonië (want dat is het als je hun stem verlies t.o.v. 21D in beschouwing neemt). Maar bon, correct regeren is iets anders dan de volkeren tegen elkaar opzetten om stemmen te vergaren iets dat ze in Spanje vlug genoeg zullen ondervinden als ze ooit Rivera en vrienden aan de macht zetten.

 4. De PP wordt gehalveerd, Vox blijft onder de verwachtingen en ook Podemos verliest sterk. De Spanjaarden hebben het extremisme afgestraft. Deze verkiezingsresultaten zijn een overwinning van de democratie. Hopelijk kunnen gematigd rechts en gematigd links elkaar snel vinden. Geen linkse, geen rechtse maar een economische ‘midden’-regering met begrip voor de aspiraties van de regio’s ! Wat een jaar geleden onmogelijk leek, zit er (hopelijk) aan te komen.

  1. Als die ‘midden’ regering of zelfs weer een minderheidsregering eraan komt zal Sanchez direct kunnen ‘betalen’ bij name toezegging dat puidgemont zijn Europees kandidatuur rond krijgt. Sanchez verkwanseld zo de Spaanse eenheid (met inbegrip van Catalonië). De vraag is of er nog andere opties zijn behalve binnen een paar jaar terug verkiezingen. En vox: dat is ook geen optie

   1. PSOE en Ciudadanos halen samen 180 zetels, voldoende om een stabiele regering te vormen zonder toegevingen te moeten doen aan extremisten van welke soort ook. Hopelijk vinden ze elkaar. Economisch is er dan een evenwicht en wat de regio’s betreft hebben ze beiden aangetoond de dialoog te verkiezen boven hard optreden. De toekomst ziet er een stuk beter uit dan enkele dagen geleden.

    1. Ciudadanos heeft reeds meerdere keren gezegd niet in een regering te stappen met de psoe…jammer
     Hopelijk komen ze terug op hun woorden

 5. Met wie gaat de PSOE een coalitie vormen? Weer met Podemos en de Catalaanse separatisten? Dat zou leiden tot een tweede val van zijn regering. Met Ciudadanos? Uiterst onwaarschijnlijk. Een minderheidsregering die van links en rechts bestookt wordt? Met politieke chaos als gevolg…. Wat de PP betreft, haar leider mist de kwaliteiten van een Rajoy. De PP is leeggelopen in haar anti-corruptie afsplitsing Cs. en VOX.

  1. De kwaliteiten van Rajoy en zijn PP is corruptie en dat zijn de Spaanse burgers niet vergeten, eigenlijk hoort de PP niet meer in de politiek thuis.

   En het is belangrijk dat er weer goed kontakt komt met Catalonie want zo als het nu gaat is het niet goed, men moet Catalonie weer meer bij Spanje gaan betrekken want het hoort bij Spanje.

   1. Leg dat maar aan de Indeps uit die niets met Spanje willen te maken hebben! En als jij niet weet wie die indeps zijn: wel dat zijn zo ongeveer een 2 milj Catalaanse separatisten.

 6. Toch is de beste vertaling van deze uitslag een regering van PSOE samen met Ciudadanos. Daar is zeker politieke moed voor nodig, maar de kiezer heeft duidelijk gesproken. Voor de PP en Paul Kerk met zijn zooitje zie ik na een halvering totaal geen plaats.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken