Bordspelletjes blijven populair in Spanje vanwege de corona-crisis en meer family-time

Bordspelletjes blijven populair in Spanje vanwege de corona-crisis en meer family-time
Beeld: 123rf

Bordspelletjes blijven populair in Spanje vanwege de corona-crisis en meer family-time

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Netflix, Amazon Prime Video, computer gaming, Xbox, Playstation en YouTube … allemaal leuk en aardig maar tijdens een pandemie waarbij aan mensen gevraagd wordt zoveel mogelijk binnen te blijven en waar het ontbreekt aan ander vertier zoekt men naar ander tijdverdrijf en meer family-time. En dat heeft ervoor gezorgd dat in Spanje de bordspellen helemaal terug zijn van weggeweest.

We hebben het dan over de traditionele bordspellen of gezelschapsspellen (juegos de mesa) om met de familie aan de keukentafel of in de woonkamer te zitten en even een niet-digitaal moment met elkaar te hebben. TIP: doe alle smartphones in een doos en leg deze ver weg! 

Tijdens de eerste noodtoestand met thuisblijfplicht in maart, april en mei 2020 in Spanje werden de bordspellen uit de kast gehaald en ontstoft. En ook de maanden daarna bleef de populariteit van de bordspellen stijgen en zijn ze letterlijk terug van weggeweest (net zoals het cassettebandje en de draaitelefoon schijnbaar).

Volgens adviesbureau NPG zijn de verkopen van traditionele bordspellen in Spanje in 2020 met 18,3% gestegen. Dat is opvallend want de verkoop van speelgoed is met 7,1% gedaald het afgelopen jaar. Volgens NPG waren de meest verkochte spellen het toepasselijke kaartspel Virus en de klassieke versie van Monopoly.

De Asociación Española de Fabricantes de Juguetes waarschuwde begin 2021 al dat de kinderen een verandering laten zien wat betreft hun voorkeur voor speelgoed en spellen. Vanwege de corona-maatregelen, restricties etc. zijn fietsen en elektrische of niet elektrische steps minder populair en wordt meer speelgoed dat binnenshuis gebruikt kan worden gevraagd en natuurlijk spelletjes.

De klassieke gezelschapsspellen of kaartspellen zoals Jenga, Monopoly, Scrabble, Cluedo, Trivial Pursuit, Risk, Uno, Dobble, Parchís (Spaanse Mens erger je niet) en de traditionele Dominio, Bingo of schaak- en damborden worden weer uit de kast gehaald of gekocht.

Er zijn ook moderne bordspellen zoals Azul, Dixit, Catan, Ciudadelas, Carcassonne, Seven wonders, Hive, Aventureros al tren en het toepasselijke spel ‘Virus’ die de weg weten te vinden naar de keukentafels of woonkamers van de Spaanse huishoudens.

Het kaartspel Virus was in 2019 al het meest verkochte spel in Spanje en dat herhaalde zich vanwege de pandemie in 2020. Virus staat bovenaan de top 10 in 2020 en wordt gevolgd door de klassieke versie van Monopoly (plaats 2), Operación (3), Los Descubridores de Catán (4), Trivial Pursuit (5), La Máquina de la verdad (6), Cluedo (7), Quién es quién (8), Jenga (9) en Dobble (10).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.