Nationaal Park Cabrera bij Mallorca bestaat 30 jaar

Nationaal Park Cabrera bij Mallorca bestaat 30 jaar
Beeld: 123rf

Nationaal Park Cabrera bij Mallorca bestaat 30 jaar

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – 30 jaar geleden op 29 april 1991 werd de Cabrera Archipel tot Parque Nacional benoemd in Spanje. Het Nationale Park hoort bij buureiland Mallorca wat het grootste eiland van de autonome regio Balearen is waar ook de eilanden Menorca, Ibiza en Formentera toebehoren.

Het ‘Parque Nacional marítimo-terrestre del Archipiélago de Cabrera’ is een van de kleine eilanden bij de Balearen. Het ligt ten zuiden van Mallorca in de Middellandse Zee. Dit circa 16 vierkante kilometer groot eiland is in zijn geheel tot nationaal park benoemd wat voor de Balearen uniek was en nog steeds is omdat dit het enige nationaal beschermde gebied is.

Het mariene ecosysteem is het meest opvallende onderdeel van deze cluster van kalkhoudende eilanden en eilandjes met onderwater weilanden van Posidonia oceanica, die de proliferatie van een groot aantal soorten mariene fauna bevorderen. Het is een van de best bewaarde zeebodems aan de Spaanse kustlijn. Er zijn ook veel inheemse planten en belangrijke vogelkolonies te vinden. 

Op het eiland Cabrera wonen volgens de officiële telling 20 bewoners die allemaal woonachtig zijn in de gemeente Es Port. Dit is het belangrijkste dorp op het eiland waar ook de enige bar en enige openbare telefoon te vinden zijn. Tevens heeft Es Port een haven waar de boten vanuit Mallorca aankomen.

Een wetenswaardigheid is dat tijdens de Napoleontische oorlogen er op Cabrera in totaal 9.000 Franse gevangenen werden gehuisvest waarvan er slechts 3.600 overleefden. Tot in de jaren 1980 was het eiland militair gebied, hoewel er ook enige landbouw plaatsvond.

Cabrera is sinds 1991 een beschermd natuurgebied waar veel vogel- en andere diersoorten te vinden zijn. Er kunnen wandelingen worden gemaakt en men kan het park bezichtigen onder leiding van een gids die vertelt over de natuur. 

Het is ook mogelijk om vanaf het dorp Colonia de Sant Jordi een boottocht te maken rond het eiland. Om met een eigen boot het eiland te bezoeken is een vergunning nodig.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.