De Spaanse versie van Tikkie is Bizum en heeft 20 miljoen gebruikers

De Spaanse versie van Tikkie is Bizum en heeft 20 miljoen gebruikers
Beeld: Bizum

De Spaanse versie van Tikkie is Bizum en heeft 20 miljoen gebruikers

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – We hebben er HIER al eerder over geschreven, Spanje kent geen Tikkie maar heeft wel een eigen variant genaamd Bizum dat anders werkt maar door meer dan 20 miljoen mensen gebruikt wordt. Bizum werd in 2016 opgericht nadat meerdere banken gingen samenwerken voor een flits-betaalsysteem. in 2019 had Bizum 6 miljoen gebruikers maar 2021 werd afgesloten met 20 miljoen gebruikers van Bizum die tot nu toe 1 miljard betalingen hebben gedaan. Maar wat is Bizum eigenlijk?

‘Bizum’ is zeg maar het Spaanse antwoord op het Nederlandse ‘Tikkie’ of betaalverzoek. In afwachting van het Europese antwoord op een Europees flits-betaalsysteem kun je in Nederland ‘Tikkie’ of het betaalverzoek gebruiken maar dat is niet mogelijk in Spanje of andere landen. In Spanje kun je gebruik maken van ‘Bizum’ wat steeds populairder wordt, niet alleen bij particulieren maar ook bij bedrijven zoals winkels, bars en restaurants. 

‘Bizum’ is in Spanje op dit moment een van de populairste betaalapps. ‘Bizum’ is echter net iets anders dan andere soortgelijke apps omdat deze rechtstreeks verbonden is met de bank. Het maakt daarbij niet uit bij welke Spaanse bank je hebt. Je hoeft dus geen extra ‘Bizum’ app te downloaden omdat deze geïntegreerd is in de app van jouw Spaanse bank wat bevorderlijk is voor de veiligheid. 

Steeds meer banken integreren ‘Bizum’ in de eigen bankapps voor de smartphones zoals: Caixabank, Santander, Sabadell, BBVA, Bankia, Kutxabank, Caja Rural, Unicaja, Ibercaja, Cajamar, Abanca, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Evo, Mediolanum, Eurocaja Rural, Caja de Ingenieros, Caja Almendralejo, Arquia Banca, Bankoa, Cajasur, Deutsche Bank, Imagin Bank, ING, Openbank.

Via de website bizum.es kun je uitvinden hoe deze app werkt maar eigenlijk is dat heel simpel. Je moet wel een Spaanse bankrekening hebben. Daarna kun je in de smartphone app van jouw bank ‘Bizum’ activeren door op de desbetreffende link te klikken in de app. Als je wilt weten hoe dat moet kun je naar de ‘Bizum’ website gaan waar onderaan de logo’s staan  van de banken waar je op kunt klikken om naar de website van jouw Spaanse bank te gaan. 

Het is mogelijk om met ‘Bizum’ bedragen tussen de 0,50 en 150 euro te versturen, al is dat afhankelijk van elke Spaanse bank. Het met ‘Bizum’ ook mogelijk online betalingen te doen. Volgens Bizum is het gemiddelde bedrag van de gebruikers van dit betaalsysteem 56 euro.

‘Bizum’ kan wel eens uitgroeien tot een Europees betaalsysteem voor flits-betalingen mogelijkheden. Men heeft al tests gedaan zoals een verbinding tussen de ABN-Amro en de Spaanse bank Santander maar verder is niet bekend over de toekomst van dit betaalsysteem binnen Europa.

Ga naar de inhoud