Spaanse minderjarigen vragen sinds de pandemie meer hulp bij de hulplijn

Spaanse minderjarigen vragen sinds de pandemie meer hulp bij de hulplijn
Beeld: Canva

Spaanse minderjarigen vragen sinds de pandemie meer hulp bij de hulplijn

MADRID – De gezondheidstoestand van veel minderjarigen en jongvolwassenen in Spanje is sinds de corona-pandemie, en waarschijnlijk ook al daarvoor, niet goed. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de stichting ANAR die in 2021 maar liefst 251.118 meldingen binnenkreeg van minderjarigen en jongvolwassenen die om hulp vroegen. Daaronder bevinden zich 16.442 ernstige gevallen die speciale psychycholische hulp hebben gekregen vanwege zelfmoordideeën, zelfmoordpogingen en zelfbeschadiging.

De stichting ANAR spreekt in haar jaarrapport ‘Teléfono/Chat ANAR 2021’ over 16.442 minderjarigen en jongvolwassenen die om hulp hebben gevraagd en die door de experts van de stichting als ‘casos graves’ of ernstige gevallen werden gezien. De som van alle hulpvragen wat betreft zelfmoordideeën, zelfmoordpogingen en zelfbeschadiging steeg naar 7.770, wat betekent dat deze in de afgelopen tien jaar met bijna 19 zijn vermenigvuldigd . Dankzij de tussenkomst van ANAR zijn de levens van 4.542 kinderen, minderjarigen en jongvolwassenen gered. 

Wat betreft zelfbeschadiging of de geachte daarvan is in 13 jaar tijd zelfs met 56 vermenigvuldigd van 57 gevallen in 2009 naar 3.200 gevallen in 2021. Er zijn ook veel vragen geweest over eetstoornissen (+154%), verdriet (+139%), depressieve symptomen (+31,5%), verslaving (+41%), laag zelfbeeld (+27,9%) en angst (+25,6%).

Andere hulpvragen hadden te maken met seksueel en ander gendergerelateerd geweld waarbij 8.565 minderjarigen en jongvolwassenen werden geholpen in 2021, een verontrustende stijging van 36,5%. Het aantal meldingen van seksueel geweld is gestegen van 717 in 2020 naar 1.297 in 2021, maar liefst 81% meer.

De meeste meldingen werden geregistreerd in Castilië en León met 60.265 gevolgd door de Madrid regio met 47.469, Extremadura met 19.070, Andalusië met 18.758, Valencia regio met 17.107, Baskenland met 15.302, Castilla-La Mancha met 14.226, Cantabrië met 10.826, Aragón met 9.336, La Rioja met 8.222, Navarra en Catalonië met 7.562 meldingen.

De Fundación ANAR is een non-profitorganisatie die risicokinderen en -jongeren helpt en die zich inzet voor de bevordering en verdediging van de rechten van kinderen en adolescenten die risico lopen en achterlating, door middel van de ontwikkeling van projecten in Spanje en Latijns-Amerika. Het motto van ANAR is: luisteren (escuchar); helpen (ayudar); opvangen (acoger), motiveren (motivar) en voorkomen (prevenir).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.