Search
menu
Search

Uitje naar het mooiste dorp van Spanje waar iedereen het over heeft

Uitje naar het mooiste dorp van Spanje waar iedereen het over heeft
Beeld: Riglos / Canva

Uitje naar het mooiste dorp van Spanje waar iedereen het over heeft

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Er waren vast maar weinigen die van Riglos hadden gehoord, totdat de Franse krant Le Monde dit kleine dorp van ongeveer 250 inwoners in de pre-Pyreneeën streek La Hoya de Huesca in Aragón op de zevende plaats plaatste in de speciale ranglijst van de 20 mooiste steden/dorpen ter wereld die de krant aanbeveelt om in 2022 te bezoeken, zoals de website KijkopSpanje.nl beschrijft.

Reden voor de publicatie ontbreekt niet, want de pittoreske gemeente van glooiende witte huizen, aan de oevers van de rivier de Gállego, ligt in een spectaculaire natuurlijke omgeving, uniek in Aragón, uitgeroepen tot natuurmonument vanwege zijn landschappelijke waarde en geleid door indrukwekkende geologische formaties roodachtig van kleur met verticale wanden tot 300 meter hoog, ‘mallos’ genaamd.

Grote attractie voor klimmers, wandelaars en liefhebbers van roofvogels, de stad ligt aan de voet van die imposante conglomeraat-muren, gevormd over miljoenen jaren, waardoor het onvermijdelijk is om het zicht (en de cameralenzen) naar de toppen te verhogen terwijl je slentert door de straten. De charme van het dorpscentrum ligt in de rust van de omgeving en de eenvoud van de stenen constructies. 

Bij de ingang van het dorp valt de kleine romaanse hermitage van San Martín (12e eeuw) op met een enkel schip en gelegen bijna aan de voet van de mallos, de imposante kerk van Nuestra Señora del Mallo, het meest emblematische bouwwerk in het dorp is.

Actief toerisme

In de afgelopen jaren zijn de mallos de Riglos een mekka geworden voor klimmers van over de hele wereld, dankzij de meer dan 200 bestaande klimroutes, waarvan de meeste met een hoge moeilijkheidsgraad. Liefhebbers van ornithologie hebben hier ook een interessante plek vanwege de enorme aanwezigheid van vogels die hun leefgebied hebben in de meerdere holtes van de mallos. Deze vogels, meestal beschermde roofvogels, zoals gieren, lammergieren en Egyptische gieren, vliegen over de ronde toppen. Met name in de ‘Muur van de Gieren’ bevindt zich een van de grootste kolonies van deze soort in Europa.

Om een ​​beter zicht op de mallos te krijgen, zijn er verschillende bewegwijzerde wandelpaden die door deze indrukwekkende formaties lopen. Een van de meest populaire is de zogenaamde ‘Vuelta a los mallos de Riglos’, een cirkelvormige route van ongeveer 5,5 km (ongeveer twee en een half uur) waarmee je de grootsheid van de enorme verticale stenen muren van alle kanten kunt aanschouwen. Het pad begint in het dorp en vervolgt de route langs de meest oostelijke mallos en gaat door verschillende uitkijkpunten.

loarre
Beeld: Loarre / Canva

Een film-kasteel

Op slechts 20 km van Riglos staat een van de meest ongelooflijke gebouwen in Spanje, een must-see als je in de buurt bent. Het is het kasteel van Loarre, een van de mooiste en best bewaarde forten van Spanje. Het middeleeuwse kasteel, dat in de 11e eeuw door Sancho III werd gebouwd, wordt beschouwd als een van de belangrijkste romaanse ensembles in Europa en is uitgeroepen tot een Cultureel Belang en tot Nationaal Monument. Het staat op een voorgebergte van kalksteen in de Sierra de Loarre in de provincie Huesca.

Het complex is omgeven door een grote muur uit 1287 die zo’n 10.000 vierkante meter beslaat en een omtrek heeft van 172 meter. Binnen in het fort vallen de kleine kapel, de crypte van Santa Quiteria en de kerk van San Pedro op. Ondanks dat het kasteel bijna 10 eeuwen oud is, is de staat van bewaring uitstekend. Naast het hosten van evenementen, is het kasteel het decor geweest voor verschillende films, zoals Ridley Scott ’s ‘Kingdom of Heaven’ (2005).

Dit artikel is geschreven door de redactie van www.kijkopspanje.nl. Op die website staan (actuele) interessante artikelen, links en blogs over Spanje met informatie over steden, cultuur, reizen, bezienswaardigheden, taal, eten en drinken en andere wetenswaardigheden. Wil je dus meer achtergrond informatie hebben over de cultuur, gastronomie, architectuur, natuur etc. in Spanje, bezoek dan eens www.kijkopspanje.nl.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?