Ryanair viert 20 jaar vliegverbindingen in Spanje

Ryanair viert 20 jaar vliegverbindingen in Spanje
Beeld: Ryanair.com

Ryanair viert 20 jaar vliegverbindingen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Ierse budget luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft tijdens een korte plechtigheid in Madrid gevierd dat de maatschappij 20 jaar vliegt naar en vanuit Spanje. In 2002 startte het Ryanair-avontuur bij het vliegveld Girona aan de Costa Brava waarna het aantal vliegbestemmingen en passagiers enorm is gestegen. Als het aan Ryanair ligt blijft de maatschappij groeien in Spanje.

Ryanair begon met vliegen van en naar Spanje in 2002 met de eerste vluchten vanaf en naar het vliegveld Girona-Costa Brava met als bestemmingen Londen, Frankfurt en Milaan. De eerste vlucht was die naar en vanuit Frankfurt die op 5 december aankwam en vertrok in Girona.

In de twintig jaar tussen 2002 en 2022 is het aantal vliegvelden waar Ryanair naar en vanaf vliegt gestegen naar 27 waarbij de luchtvaartmaatschappij 10 zogenaamde basissen heeft waar Ryanair vliegtuigen heeft staan. In Spanje heeft de Ierse budget luchtvaartmaatschappij nu 6.000 werknemers in dienst maar de maatschappij hoopt over vijf jaar 10.000 werknemers in Spanje te hebben. Volgens Ryanair levert de maatschappij echter werk aan circa 300.000 mensen in de toeristische sector en levert Ryanair de Spaanse staat minstens 14 miljard euro op, aldus een studie van PwC.

Ryanair begon 2002 met jaarlijks 1,4 miljoen passagiers maar dat was in 2019 al gestegen naar 50 miljoen vliegtuigpassagiers per jaar waarbij dat moet stijgen naar 60 miljoen per jaar in vijf jaar tijd. Sinds 2002 heeft Ryanair 400 miljoen passagiers vervoerd naar of vanaf Spaanse vliegvelden. 

In Spanje vliegt Ryanair onder andere vanaf en naar Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Girona-Costa Brava, Reus-Costa Dorada, Zaragoza. Vitoria, Santander, Valladolid, Santiago de Compostela, Vigo, Sevilla, Jerez de la Frontera, Málaga, Almería, Murcia, Alicante, Valencia, Castellón, Ibiza, Palma de Mallorca, Menorca. Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife (norte en Sur), La Palma.

Ga naar de inhoud