10x populairste kathedralen, kerken, basilieken en tempels in Spanje

10x populairste kathedralen, kerken, basilieken en tempels in Spanje
Beeld: © rognar via Canva.com

10x populairste kathedralen, kerken, basilieken en tempels in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De kerken, basilieken en kathedralen vormen een belangrijk onderdeel van het Spaanse cultureel erfgoed, er zijn er ook nogal wat te vinden in het land. Buiten het feit dat het hier uiteraard om religieuze gebouwen gaat, zijn het ook vaak belangrijke toeristische bezienswaardigheden voor de Spaanse en internationale toeristen. In het volgende artikel beschrijven we de 10x populairste en meest bezochte kerken, kathedralen en basilieken van Spanje, zoals vermeld op de website Musement waarbij is gekeken naar het aantal recensies in Google Maps.

In Spanje hebben kathedralen, kerken en basilieken allemaal hun eigen specifieke kenmerken en functies, hoewel ze allemaal als plaatsen van christelijke eredienst worden beschouwd. Een kathedraal is meestal de zetel van een bisschop, wat betekent dat het de belangrijkste kerk is van het bisdom en het hoofdkantoor van de bisschop. Een kerk is een algemene term die wordt gebruikt om elke plaats van christelijke eredienst aan te duiden, terwijl een basiliek een kerk is die door de paus is verheven tot een speciale status vanwege zijn geschiedenis, architectuur of belang voor de lokale gemeenschap. In Spanje worden deze termen vaak door elkaar gebruikt en kunnen ze van kerk tot kerk verschillen, afhankelijk van hun specifieke geschiedenis en functie.

Er zijn 88 kathedralen en 131 basilieken (en duizenden kerken) in Spanje. Deze gebouwen hebben niet alleen een religieuze functie, maar ook een grote architectonische waarde, waardoor veel van hen zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO. Daardoor zijn ze een must-see op elke toeristische route. Maar welke kathedralen en basilieken zijn het populairst en worden het meest gewaardeerd door reizigers?

sagrada familia
Beeld: © pelin oleg via Canva.com

1. Sagrada Familia (Barcelona)

De Sagrada Família, gelegen in Barcelona, is een iconisch meesterwerk van de beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudí. Sinds de start van de bouw in 1882 wordt dit indrukwekkende bouwwerk nog steeds voltooid. Gaudí’s unieke stijl, die gotische en art-nouveau-elementen combineert, maakt de Sagrada Família tot een architectonisch wonder en een symbool van de Catalaanse cultuur. De basiliek bestaat uit achttien torens, die de twaalf apostelen, de vier evangelisten, de Maagd Maria en Jezus Christus vertegenwoordigen. Als UNESCO-werelderfgoed trekt de Sagrada Família jaarlijks miljoenen bezoekers die de pracht en praal van Gaudí’s creatieve genie komen bewonderen. De voltooiing van de basiliek staat gepland voor 2026, wat een historische mijlpaal zal zijn in zowel de architectuur als het erfgoed van Barcelona.

santiago compostela
Beeld: © carlosGfernandez via Canva.com

2. Kathedraal van Santiago de Compostela

De Kathedraal van Santiago de Compostela, gelegen in Galicië, is een indrukwekkend religieus en historisch monument dat bekendstaat als het eindpunt van de beroemde pelgrimsroute, de Camino de Santiago. Gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw in een mix van romaanse, gotische en barokke stijlen, herbergt de kathedraal het vermeende graf van de apostel Jakobus de Meerdere. Dit maakt het een belangrijk bedevaartsoord voor christenen wereldwijd. De kathedraal valt op door zijn gedetailleerde gevels, prachtige beeldhouwwerken en het beroemde wierookvat Botafumeiro, dat tijdens speciale ceremonies wordt gebruikt. Als UNESCO-werelderfgoed trekt de Kathedraal van Santiago de Compostela jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen die de uitdaging van de Camino de Santiago voltooien of de schoonheid van deze heilige plaats bewonderen.

barcelona 2
Beeld: © tomas sereda via Canva.com

3. Kathedraal van Barcelona

De Kathedraal van Barcelona, ook wel bekend als de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, is een gotische kathedraal gelegen in het hart van de oude stad van Barcelona. Het werd gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw en is gewijd aan de patroonheilige van de stad, Santa Eulàlia. De kathedraal heeft prachtige architectonische kenmerken, waaronder de spectaculaire gevel met torens en de indrukwekkende hoofdkapel. Binnenin de kathedraal vind je ook verschillende kunstwerken en schatten, waaronder het altaarstuk van Sint-Joris en het koor. De kathedraal is een belangrijke toeristische attractie in Barcelona en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

sevilla 1
Beeld: © berkrut via Canva.com

4. Kathedraal van Sevilla

De Kathedraal van Sevilla, of de Catedral de Santa María de la Sede, is een indrukwekkende gotische kathedraal gelegen in het historische centrum van Sevilla, Spanje. Het is de grootste kathedraal van Spanje en de op twee na grootste kathedraal ter wereld. De bouw begon in de 15e eeuw en duurde meer dan honderd jaar. De kathedraal herbergt veel kunstwerken en schatten, waaronder het graf van Christoffel Columbus, de beroemde toren Giralda en het prachtige altaarstuk van het hoofdaltaar. De kathedraal is een must-see voor iedereen die naar Sevilla reist.

mallorca 3
Beeld: © jotily via Canva.com

5. Kathedraal van Mallorca

De Kathedraal van Mallorca, ook bekend als La Seu, is een prachtige gotische kathedraal gelegen in Palma de Mallorca. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft een indrukwekkende gevel met torens en roosvensters. Het interieur is eveneens adembenemend met hoge gewelven en imposante zuilen. De kathedraal herbergt ook enkele opmerkelijke kunstwerken, waaronder een groot altaarstuk en het beroemde glas-in-loodraam van Gaudí. Met zijn unieke ligging aan de kust en zijn architectonische pracht is de kathedraal van Mallorca een populaire bestemming voor bezoekers van het eiland.

montserrat
Beeld: © maryusz zarzycki via Canva.com

6. Basiliek van Montserrat (Barcelona)

De Basiliek van Montserrat is een spectaculaire benedictijnse abdij gelegen op de top van de berg Montserrat, ongeveer een uur rijden van Barcelona. Het werd gesticht in de 11e eeuw en is gewijd aan de Maagd van Montserrat, een van de belangrijkste heilige figuren van Catalonië. De basiliek is beroemd om zijn opmerkelijke architectuur, met een mix van gotische en renaissancestijlen, en herbergt talloze kunstwerken en relikwieën. Het beroemdste beeldhouwwerk in de basiliek is de Zwarte Madonna, die wordt vereerd door pelgrims van over de hele wereld. De Basiliek van Montserrat is een belangrijke spirituele en culturele bestemming in Catalonië en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

zaragoza
Beeld: © manjik via Canva.com

7. Kathedraal van Zaragoza

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Pilar, of de kathedraal van Zaragoza, is een opvallend religieus gebouw in de Spaanse stad Zaragoza. Het is gewijd aan de Maagd Maria en werd gebouwd op de plek waar volgens de legende de Maagd Maria aan de apostel Jacobus zou zijn verschenen. De kathedraal is een mix van verschillende bouwstijlen, waaronder barok, renaissance en gotiek. Het interieur van de kathedraal is prachtig, met in het bijzonder de kapel van de Maagd van Pilar, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Spanje. De kathedraal van Zaragoza is een belangrijke culturele en religieuze plek in Spanje en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

santa maria
Beeld: © vladislav zolotov via Canva.com

8.  Basiliek Santa María del Mar (Barcelona)

De Basiliek Santa Maria del Mar is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur in Barcelona, gelegen in de wijk El Born. De basiliek werd gebouwd tussen 1329 en 1383 en is gewijd aan de Heilige Maria van de Zee. Het interieur van de basiliek is indrukwekkend, met hoge pilaren en gewelfde plafonds die de ruimte open en luchtig maken. Het altaarstuk is ook een hoogtepunt, met gedetailleerde beelden en fresco’s die het leven van Jezus en Maria vertellen. De basiliek is een populaire bezienswaardigheid in Barcelona en biedt een rustige en serene omgeving voor bezoekers om te genieten van de prachtige architectuur en kunstwerken.

leon
Beeld: © photooiasson via Canva.com

9. Kathedraal van León

De Kathedraal van León, ook wel bekend als de Catedral de Santa María de Regla, is een gotische kathedraal gelegen in de stad León in het noorden van Spanje. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en heeft een indrukwekkende façade met prachtige glas-in-loodramen en beelden van heiligen en koningen. De kathedraal heeft een opvallend interieur met 125 gebrandschilderde ramen en een groot roosvenster. Een ander opmerkelijk kenmerk is de prachtige reeks van meer dan 1.800 stenen beelden die langs de buitenmuren loopt. De kathedraal van León wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje en is een populaire bestemming voor toeristen en pelgrims op de Camino de Santiago.

burgos
Beeld: © mehdi33300 via Canva.com

10. Kathedraal van Burgos

De Kathedraal van Burgos, ook wel bekend als de Catedral de Santa María, is een gotische kathedraal gelegen in de stad Burgos in het noorden van Spanje. Het werd gebouwd tussen de 13e en 16e eeuw en heeft een indrukwekkende gevel met prachtige beelden en een roosvenster. Het interieur van de kathedraal is even indrukwekkend met schitterende kapellen en beelden, waaronder het beroemde graf van El Cid en Doña Jimena. De kathedraal van Burgos is een UNESCO-werelderfgoed en wordt beschouwd als een van de belangrijkste gotische monumenten in Spanje. Het trekt elk jaar duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Ga naar de inhoud