Search
menu
Search

Er komt een eind aan de hoge temperaturen in Spanje met regen in zicht

Er komt een eind aan de hoge temperaturen in Spanje met regen in zicht
Beeld: Canva

Er komt een eind aan de hoge temperaturen in Spanje met regen in zicht

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De periode van uitzonderlijk hoge temperaturen van de afgelopen dagen, meer typisch voor eind juni of begin juli dan voor eind april, zal de laatste dagen van deze maand Spanje grotendeels verlaten. De zon en hoge temperaturen maken plaats voor bewolking en de langverwachte regen op het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden. Verwacht wordt dat de maand mei zal starten met op sommige plaatsen een temperatuurdaling van 15 graden en regen.

Het weerfenomeen heeft inmiddels warmterecords verbroken in verschillende provincies, niet alleen in het zuiden van het Spaanse vasteland, maar ook in delen van het noorden. Opvallend is dat Córdoba op donderdag een temperatuur van 38,8 graden bereikte, wat het hoogste niveau ooit geregistreerd is in deze maand op het Spaanse vasteland sinds minstens 1945.

Volgens de voorspelling van de Spaanse weerdienst AEMET, zal er dit weekend in het hele land een daling van de temperaturen plaatsvinden, behalve in de provincies langs de Middellandse Zee, waar de temperaturen zullen stijgen, en op de Canarische Eilanden, waar ze stabiel zullen blijven op zaterdag. Op zondag echter zal langs de Middellandse Zee de temperatuur ook gaan dalen.

Aan de andere kant wordt er regen verwacht in het noordelijke derde deel van het Spaanse vasteland, vooral in Galicië, Cantabrië, de Pyreneeën en het Iberisch systeem. Volgens een woordvoerder van AEMET, kan deze neerslag intens zijn en gepaard gaan met buien en lokale onweersbuien, vooral in de omgeving van de oostelijke Pyreneeën en het Iberisch systeem. Op zondag worden er buien en onweersbuien verwacht in het noordwesten van Catalonië en op de Balearen, evenals lichte neerslag in het oosten van het Iberisch systeem en de bergketens in het zuidoosten van het schiereiland.

Ga naar de inhoud