Buitenlanders blijven drie keer zo lang in vijfsterrenhotels als Spanjaarden

Buitenlanders blijven drie keer zo lang in vijfsterrenhotels als Spanjaarden
Beeld: via canva.com

Buitenlanders blijven drie keer zo lang in vijfsterrenhotels als Spanjaarden

De toestroom van internationale toeristen heeft een aanzienlijke invloed gehad op de hotelsector in Spanje. Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) boekten buitenlandse gasten bijna drie keer zoveel overnachtingen in vijfsterrenhotels dan binnenlandse gasten in maart. Deze cijfers benadrukken de aantrekkingskracht van luxe accommodaties voor internationale reizigers.

Volgens de cijfers van INE hebben buitenlanders in maart 2024 in totaal 390.236 nachten doorgebracht in vijfsterrenhotels in Spanje, terwijl de Spaanse toeristen 143.972 nachten doorbrachten in deze hotels van de hoogste categorie in Spanje.

Het is duidelijk dat internationale reizigers de voorkeur geven aan hoogwaardige accommodaties tijdens hun verblijf in Spanje. Deze trend kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals de luxueuze voorzieningen, superieure service en de wens om een bijzondere ervaring te beleven tijdens de vakantie.

Hoewel vijfsterrenhotels populair zijn bij buitenlandse gasten, blijven vier- en driesterrenhotels de meest geboekte accommodaties. In maart vertegenwoordigden de overnachtingen in viersterrenhotels maar liefst 55% van alle boekingen door internationale reizigers, wat neerkomt op 2,23 miljoen overnachtingen. Deze cijfers tonen aan dat internationale reizigers op zoek zijn naar een evenwicht tussen kwaliteit, comfort en betaalbaarheid tijdens hun verblijf in Spanje.

Hoewel de hogere categorieën populair waren, blijven de lagere categorieën zoals twee- en eensterrenhotels minder in trek bij buitenlandse gasten. Slechts 5,1% van de overnachtingen door internationale reizigers vond plaats in tweesterrenhotels, en 2,6% in eensterrenhotels. Deze cijfers suggereren dat internationale reizigers op zoek zijn naar een bepaald niveau van kwaliteit en comfort tijdens hun verblijf, wat vaak niet wordt geboden door de lagere hotelcategorieën.

De stijgende vraag van internationale reizigers heeft geleid tot een toename van het aantal openstaande hotels in Spanje. In maart van dit jaar telde Spanje 13.851 openstaande hotels, een stijging van 757 hotels vergeleken met maart 2023 en 124 meer dan in maart 2019, het jaar voorafgaand aan de pandemie.

Deze cijfers weerspiegelen de veerkracht en het herstel van de Spaanse hotelsector na de uitdagingen van de pandemie. Het groeiende aantal openstaande hotels wijst op een toegenomen vertrouwen in de toeristische sector en de capaciteit om de stijgende vraag aan te kunnen.

Ga naar de inhoud