Pedro Sánchez blijft premier van Spanje en neemt geen ontslag

Pedro Sánchez blijft premier van Spanje en neemt geen ontslag
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa / web

Pedro Sánchez blijft premier van Spanje en neemt geen ontslag

Sinds Pedro Sánchez in 2018 premier van Spanje werd, heeft hij te maken gehad met verschillende uitdagingen en controverses. Zijn leiderschap en beslissingen werden niet altijd gesteund, maar Sánchez toonde veerkracht en vastberadenheid. Na zijn ophefmakende persoonlijke brief vorige week waarin hij zinspeelde op ontslag vanwege lastercampagnes tegen hem en zijn familie, heeft Sánchez uiteindelijk maandag aangekondigd aan te blijven als premier van Spanje.

Op 29 april 2024 maakte Sánchez tijdens een persconferentie bekent dat hij niet zal aftreden als premier, ondanks eerdere geruchten dat hij dat van plan was. Zijn beslissing volgde op een periode van vijf dagen waarin hij zich had teruggetrokken om over zijn positie na te denken.

Sánchez gaf aan dat hij de afgelopen tien jaar te maken heeft gehad met een “lastercampagne” tegen zijn familie, iets wat volgens hem in de politiek niet gebruikelijk is. Hij zei dat hij hierdoor soms gevoelens had laten zien die in de politiek niet als passend worden beschouwd.

Ondanks de moeilijke periode, besloot Sánchez uiteindelijk om aan te blijven als premier. Hij benadrukte dat het soms nodig is om even pas op de plaats te maken om vooruit te kunnen komen. Sánchez zei dat hij vastberaden is om door te gaan met zijn werk en de uitdagingen waar Spanje voor staat het hoofd te bieden.

Sánchez’ beslissing om aan te blijven werd ondersteund door veel prominente leden van zijn partij, de PSOE. Zij lieten in de afgelopen dagen massaal hun solidariteit met hem blijken. Sánchez’ aankondiging leidde tot gemengde reacties in de Spaanse samenleving. Sommigen steunden hem, anderen uitten kritiek op zijn besluit om niet af te treden.

In zijn toespraak gaf Sánchez aan dat hij zich wil blijven inzetten voor de Spanjaarden en de problemen waar het land voor staat wil aanpakken. Hij benadrukte dat het belangrijk is om een einde te maken aan de “leugens” en “laster” in de publieke discussie, om zo tot een respectvolle en rationele dialoog te komen.

Enquête

Kort nadat Pedro Sánchez aankondigde dat hij premier van Spanje zou blijven, heeft het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) een ‘flash’-enquête gepubliceerd over zijn brief aan de burgers waarin hij aangaf een paar dagen te willen nadenken over zijn politieke toekomst. In deze enquête wordt de PSOE als winnaar aangewezen in een verkiezing waarin ze 9,4 punten zouden scoren ten opzichte van de PP.

Op dit moment toont een onderzoek met een beperktere steekproef van 1809 telefonische interviews aan dat de voorspelling voor de PSOE op 38,6% van de stemmen ligt, wat aanzienlijk hoger is dan de verwachte 29,2% voor de PP.

Uit de enquête blijkt ook dat 36,7% van de ondervraagden vindt dat Pedro Sánchez als premier moet aanblijven van de regering. 23,6% zegt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen en 20,9% zegt dat Sánchez moet aftreden. 44,6% van de deelnemers keurt het gedrag en de houding van Sánchez niet goed, terwijl 43,1% hem wel steunt en zegt dat de premier gelijk heeft.

Meer dan de helft van de ondervraagden (52,8%) zegt dat het politieke leven tegenwoordig moeilijk en onverdraagbaar is geworden, terwijl 32,5% zegt dat dit niet het geval is. 48,2% van de deelnemers aan deze enquête is van mening dat het openen van een rechtszaak tegen de vrouw van de premier een manoeuvre is om de premier kwaad te doen.

brief sanchez
Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt af te treden vanwege lastercampagne tegen zijn vrouw
De Spaanse premier Pedro Sánchez overweegt af te treden door een lastercampagne tegen zijn vrouw Begoña en hun privéleven. De geruchten over Begoña’s zakelijke banden met overheidscontracten leidde tot een media-storm van rechts en extreemrechts. Sánchez kondigt zijn besluit aan op 29 april.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud