Idee van een Via Verde geopperd tussen San Isidro en Torrevieja

Oeps ... foto ontbreekt!

Idee van een Via Verde geopperd tussen San Isidro en Torrevieja

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Men heeft recent een nieuw plan gelanceerd waarmee men een oud treinspoor langs het natuurpark Parque Natural de las Lagunas wil gebruiken om een via verde aan te leggen. Een via verde is een groene fiets en wandelroute waarvan er tientallen te vinden zijn in Spanje. Deze natuur-fietsroute zou dan de gemeenten San Isidro en Torrevieja moeten verbinden en een alternatief moeten bieden aan de actieve natuurliefhebbers.

Het idee komt van het Foro de Turismo Sostenible en is een groots opgezet plan om 10 gemeenten met elkaar via een via verde te verbinden. Het nieuwe fiets- en wandelpad zou 25 kilometer lang moeten worden en als begin- en eindpunt de gemeente San Isidro en Torrevieja in de Vega Baja regio hebben. Om dit te realiseren heeft men 3 miljoen euro nodig.

Treinspoor

De via verde zou moeten komen op het oude treinspoor wat nu al gebruikt wordt door wandelaars en mountainbikers. Met een nieuwe investering kan dit stuk oud spoor echter onderdeel worden van de via verde, een netwerk van wandel- en fietspaden in heel Spanje. Men zoekt nu naar Europees geld om het project te realiseren.

Bekijk hier foto’s van de huidige situatie van de wellicht toekomstige via verde.

Oud plan

Over de realisatie van een via verde wordt al jaren gesproken maar steeds komt er niets van. Nu heeft men het idee opnieuw geopperd en wil men er serieus werk van gaan maken. In 1996 echter werd er al eens een studie gedaan maar werden de plannen in de ijskast gezet. Later in 2010 werd er opnieuw over een wandel- en fietspad als via verde gesproken maar opnieuw werd er niets mee gedaan.

De treinverbinding van passagiers tussen San Isidro en Torrevieja werd al in 1974 stilgezet maar treinen met zout werden nog wel gebruikt tot de jaren tachtig. Daarna werd het spoor verwijderd en werd het traject van 25 kilometer een wandel en mountainbike gebied.

Om het om te toveren tot een via verde moet er echter wel geïnvesteerd worden en moet er o.a. een brug komen over de AP-7 snelweg, signaleringen, voorzieningen en een beter wegdek.

Wat is een via verde

De vias verdes zijn een onderdeel van een netwerk van wandel- en fietspaden in heel Spanje. De zogenaamde groene wegen zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die nu hergebruikt worden als niet gemotoriseerde routes die men te voet of per fiets kan afleggen.

Op dit moment telt Spanje een netwerk van 120 vias verdes met in totaal 2.500 kilometer aan wandelpaden, prachtig gelegen in de natuur. Men begon in 1993 met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt.

Ga naar de inhoud