Idee van een Via Verde geopperd tussen San Isidro en Torrevieja

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Idee van een Via Verde geopperd tussen San Isidro en Torrevieja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Men heeft recent een nieuw plan gelanceerd waarmee men een oud treinspoor langs het natuurpark Parque Natural de las Lagunas wil gebruiken om een via verde aan te leggen. Een via verde is een groene fiets en wandelroute waarvan er tientallen te vinden zijn in Spanje. Deze natuur-fietsroute zou dan de gemeenten San Isidro en Torrevieja moeten verbinden en een alternatief moeten bieden aan de actieve natuurliefhebbers.

Het idee komt van het Foro de Turismo Sostenible en is een groots opgezet plan om 10 gemeenten met elkaar via een via verde te verbinden. Het nieuwe fiets- en wandelpad zou 25 kilometer lang moeten worden en als begin- en eindpunt de gemeente San Isidro en Torrevieja in de Vega Baja regio hebben. Om dit te realiseren heeft men 3 miljoen euro nodig.

Treinspoor

De via verde zou moeten komen op het oude treinspoor wat nu al gebruikt wordt door wandelaars en mountainbikers. Met een nieuwe investering kan dit stuk oud spoor echter onderdeel worden van de via verde, een netwerk van wandel- en fietspaden in heel Spanje. Men zoekt nu naar Europees geld om het project te realiseren.

Bekijk hier foto’s van de huidige situatie van de wellicht toekomstige via verde.

Oud plan

Over de realisatie van een via verde wordt al jaren gesproken maar steeds komt er niets van. Nu heeft men het idee opnieuw geopperd en wil men er serieus werk van gaan maken. In 1996 echter werd er al eens een studie gedaan maar werden de plannen in de ijskast gezet. Later in 2010 werd er opnieuw over een wandel- en fietspad als via verde gesproken maar opnieuw werd er niets mee gedaan.

De treinverbinding van passagiers tussen San Isidro en Torrevieja werd al in 1974 stilgezet maar treinen met zout werden nog wel gebruikt tot de jaren tachtig. Daarna werd het spoor verwijderd en werd het traject van 25 kilometer een wandel en mountainbike gebied.

Om het om te toveren tot een via verde moet er echter wel geïnvesteerd worden en moet er o.a. een brug komen over de AP-7 snelweg, signaleringen, voorzieningen en een beter wegdek.

Wat is een via verde

De vias verdes zijn een onderdeel van een netwerk van wandel- en fietspaden in heel Spanje. De zogenaamde groene wegen zijn oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn en die nu hergebruikt worden als niet gemotoriseerde routes die men te voet of per fiets kan afleggen.

Op dit moment telt Spanje een netwerk van 120 vias verdes met in totaal 2.500 kilometer aan wandelpaden, prachtig gelegen in de natuur. Men begon in 1993 met het opnieuw inrichten en hergebruiken van oude spoorlijnen die vaak in verval waren geraakt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.