Aantal sigaretten rokers gestegen in Spanje

Aantal sigaretten rokers gestegen in Spanje
Beeld: 123rf

Aantal sigaretten rokers gestegen in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal sigarettenrokers is de afgelopen twee jaar in Spanje met 3,3% gestegen naar 23,3% van de bevolking. Bijna een kwart van de Spanjaarden rookt dus dagelijks sigaretten waarbij 80% aangeeft dat men zich bewust is dat het roken slecht is voor de gezondheid. Het gemiddelde aantal sigaretten dat men rookt in Spanje is 10,7 wat 5 sigaretten minder is dan twee jaar geleden.

Van 2017 tot aan 2019 is het aantal sigarettenrokers in Spanje gestegen naar 23,3% van de bevolking. Uit een onderzoek is ook gebleken dat 17% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar dagelijks sigaretten rookt en 18% slechts sporadisch. De gemiddelde leeftijd waarop iemand begint met roken is in Spanje 17 jaar.

De grootste groep rokers is echter te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar met 25% gevolgd door 30-39 jaar met 23,4% en jongeren onder de 20 jaar met 21,7%. De gemiddelde leeftijd van de rokers is 43 jaar maar het merendeel van de rokers heeft een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar.

Men heeft ook geconstateerd dat mannen meer roken dan vrouwen met respectievelijk 22,9% en 18,5% van de rokers. Iets meer dan 7 van de 10 ondervraagden heeft aangegeven dat ze een of meerdere keren heeft geprobeerd te stoppen met roken maar daar niet in is geslaagd.

86,3% van de deelnemers aan het onderzoek (bestaande uit 8.993 deelnemers) geeft aan dat ze het eens is met de strenge antitabakswetten. Ook vindt men dat er een landelijk verbod moet komen op roken in een personenwagen wanneer er minderjarigen in de auto aanwezig zijn.

90% van de ondervraagden is van mening dat sigarettenpeuken slecht zijn voor het milieu. 58% meent ook dat de nieuwe vormen van roken zoals de elektronische sigaretten, elektrische waterpijpen en tabak zonder verbranding net zo slecht zijn voor de gezondheid als de normale sigaretten, al geeft een groot deel van de deelnemers toe dat ze deze of nog nooit hebben geprobeerd en/of niet veel van de nieuwe rookmethoden afweet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.