skip to Main Content
Aantal sigaretten rokers gestegen in Spanje
123rf

Aantal sigaretten rokers gestegen in Spanje

MADRID – Het aantal sigarettenrokers is de afgelopen twee jaar in Spanje met 3,3% gestegen naar 23,3% van de bevolking. Bijna een kwart van de Spanjaarden rookt dus dagelijks sigaretten waarbij 80% aangeeft dat men zich bewust is dat het roken slecht is voor de gezondheid. Het gemiddelde aantal sigaretten dat men rookt in Spanje is 10,7 wat 5 sigaretten minder is dan twee jaar geleden.

Van 2017 tot aan 2019 is het aantal sigarettenrokers in Spanje gestegen naar 23,3% van de bevolking. Uit een onderzoek is ook gebleken dat 17% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar dagelijks sigaretten rookt en 18% slechts sporadisch. De gemiddelde leeftijd waarop iemand begint met roken is in Spanje 17 jaar.

De grootste groep rokers is echter te vinden in de leeftijdscategorie 20-29 jaar met 25% gevolgd door 30-39 jaar met 23,4% en jongeren onder de 20 jaar met 21,7%. De gemiddelde leeftijd van de rokers is 43 jaar maar het merendeel van de rokers heeft een leeftijd tussen de 20 en 40 jaar.

Men heeft ook geconstateerd dat mannen meer roken dan vrouwen met respectievelijk 22,9% en 18,5% van de rokers. Iets meer dan 7 van de 10 ondervraagden heeft aangegeven dat ze een of meerdere keren heeft geprobeerd te stoppen met roken maar daar niet in is geslaagd.

86,3% van de deelnemers aan het onderzoek (bestaande uit 8.993 deelnemers) geeft aan dat ze het eens is met de strenge antitabakswetten. Ook vindt men dat er een landelijk verbod moet komen op roken in een personenwagen wanneer er minderjarigen in de auto aanwezig zijn.

90% van de ondervraagden is van mening dat sigarettenpeuken slecht zijn voor het milieu. 58% meent ook dat de nieuwe vormen van roken zoals de elektronische sigaretten, elektrische waterpijpen en tabak zonder verbranding net zo slecht zijn voor de gezondheid als de normale sigaretten, al geeft een groot deel van de deelnemers toe dat ze deze of nog nooit hebben geprobeerd en/of niet veel van de nieuwe rookmethoden afweet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Zucht..
  Wij “Rokers” zijn altijd de boosdoeners…
  Mensen willen gewoon rookvrij van hun omgeving kunnen genieten.
  Wat ik volkomen terecht vindt als mensen last hebben van de rook.
  Graag zou ik die personen willen adviseren om thuis te blijven.
  Of vraag het beleeft aan de persoon naast je, wij hebben best wel begrip voor jullie.

 2. Fredje ik vraag je toch ook niet of je die paarse jurk met oranje balletjes op het terras uit wil trekken nadat je al uit alle tenten bent gegooid?

 3. Het blijft een genotsmiddel net als alcohol en er zijn er nog wel meer. Eigenlijk zouden we alles moeten verbieden…. autorijden.. milieu….obesitas door te calorierijk en te veel eten…. alcohol natuurlijk want dan verdwijnt het realisme….. gelukkig staan er veel kloosters leeg….
  Geniet van het genot!!

 4. Klopt.
  Op elke terrastafel in Spanje zie je de pakjes sigaretten liggen, en dat een ander dat stoort, interesseert ze geen fluit.
  Nog afgezien van de bushalte, dat lijkt wel een “smokers-meeting-place”.
  Het valt mij zo op dat ook de opa’s en oma’s nog volop roken.
  Binnen mijn Spaanse kring zijn er maar weinig die niet roken, en ik ken er geen eén die gestopt is met roken.
  Ook in andere zuidelijke landen valt mij dat op, met name ook in Italie en in Griekenland.

 5. Ik ervaar dit ook in mijn directe omgeving; er wordt veel meer gerookt.
  Is natuurlijk ook niet vreemd met al die [verwarmde] buiten terrasjes waar je naar hartenlust kunt paffen!

  Daarnaast is het opvallend (en storend) dat in veel Spaanse series die zich afspelen in de jaren 50 tot 80 van de vorige eeuw nadrukkelijk en véél gerookt wordt. In die tijd werd er veel gerookt, dus het is wél realistisch, maar niet een echte stimulans om met het roken te stoppen. Zal wel weer met de indirecte financiering van de tabaksindustrie te maken hebben. Geeft m.i. een verkeerd signaal af.

 6. Duidelijk te merken op terrassen. Je kunt op geen enkel terras rookvrij zitten. Je moet naar binnen, om rookvrij te kunnen eten drinken. Wanneer verbod op roken op terrassen, markten, stranden.

  1. Klopt.
   Op elke terrastafel in Spanje zie je de pakjes sigaretten liggen, en dat een ander dat stoort, interesseert ze geen fluit.
   Nog afgezien van de bushalte, dat lijkt wel een “smokers-meeting-place”.
   Het valt mij zo op dat ook de opa’s en oma’s nog volop roken.
   Binnen mijn Spaanse kring zijn er maar weinig die niet roken, en ik ken er geen eén die gestopt is met roken.
   Ook in andere zuidelijke landen valt mij dat op, met name ook in Italie en in Griekenland.

  2. Fred,
   Kun je mij uitleggen wat je met een rookvrij terras bedoeld? Of wil je gewoon geen sigaret zien! Waarom wil je niet naar binnen, want daar zijn geen rokers meer. Die moesten van ” jou” allemaal naar buiten. Beetje dubbel allemaal.
   PS. ben niet roker maar wel ietsje meer realistisch!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by