29/30 mei: Dag van de Strijdkrachten in Spanje

29/30 mei: Dag van de Strijdkrachten in Spanje
Beeld: Europa Press

29/30 mei: Dag van de Strijdkrachten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De zaterdag op of rond de datum 30 mei wordt in Spanje altijd de Dag van de Strijdkrachten gevierd. Deze niet officiële feestdag ‘Día de la Fuerza Armadas’ wordt al sinds 1978 gevierd door overal in het land allerlei militaire activiteiten en evenementen plaats te laten vinden inclusief een militaire parade in het centrum van Madrid die voor het tweede opeenvolgende jaar vanwege de corona-crisis niet in de traditionele vorm kan doorgaan.

De Dag van de Strijdkrachten vindt elk jaar plaats op de zaterdag op of rond 30 mei, in 2021 dus op zaterdag 29 mei. Dat gebeurt op deze dag omdat dit niet alleen de Día de San Fernando is maar ook de sterfdag van koning Ferdinand III van Castilië die op 30 mei 1252 overleed. Deze koning werd ook wel ‘Fernando el Santo’ of ‘San Fernando’ genoemd.

Deze dag dient eigenlijk om het Spaanse leger aan het volk voor te stellen en het daarmee bekend te maken, zoals dat in een koninklijk besluit in 1987 werd vastgelegd. 

Op deze dag wordt een eerbetoon gebracht aan de Spaanse vlag en aan alle personen die hun leven hebben gegeven voor Spanje waarbij het lied ‘La muerte no es el final’ ten gehore wordt gebracht en een lauwerkrans (Corona de Laurel) wordt gelegd.

Het meest opvallende van deze dag is de land- en luchtparade die in Madrid wordt gehouden waar alle eenheden van het Spaanse leger, te weten de landmacht (Ejército de Tierra), marine (Armada), luchtmacht (Ejército del Aire), koninklijke garde (Guardia Real) en de burgerwacht (Guardia Civil) aan meedoen in het bijzijn van de Spaanse koning.

In 2021 is deze militaire parade voor het tweede opeenvolgende jaar vanwege de corona-crisis geannuleerd maar andere activiteiten worden via YouTube uitgezonden.

Ga naar de inhoud