Meerderheid Europeanen wil af van de 1 en 2 eurocent munten die in Spanje nog wél gebruikt worden

Meerderheid Europeanen wil af van de 1 en 2 cent munten die in Spanje nog wél gebruikt worden
Beeld: 123rf

Meerderheid Europeanen wil af van de 1 en 2 eurocent munten die in Spanje nog wél gebruikt worden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Nederland en België worden bedragen bij contante betalingen automatisch afgerond tot op de 5 eurocent maar in Spanje kun je nog gewoon met munten van 1 en 2 eurocent betalen en krijg je dat ook terug als wisselgeld. Maar uit een Europese enquête is gebleken dat 67% van de deelnemers zegt af te willen van de twee kleinste euromunten terwijl 72% zegt deze munten niet nuttig te vinden en 71% zegt voorstander te zijn van een Europese afrondingsregel.

Muntstukken van 1 en 2 eurocent zijn erg duur om te maken door o.a. de kosten van grondstoffen, het slaan van de munten en het transport. Bovendien worden deze twee munten relatief weinig gebruikt en blijven ze vaak in de portemonnee zitten of thuis in een schuif liggen. Daardoor moeten er voortdurend stukken van 1 en 2 eurocent bijgemaakt worden.

Daarom hebben diverse EU-landen zoals Nederland en België al enige tijd geleden afgesproken bij contante betalingen of zoals dat netjes heet cashbetalingen de bedragen af te ronden tot op de 5 eurocent. Maar in Spanje gebeurt dat nog niet en kun je nog gewoon met 1 en 2 eurocent munten betalen terwijl je deze munten ook als wisselgeld terugkrijgt. Het zijn immers wettige betaalmiddelen.

De Europese Commissie denkt er al langer over om de 1 en 2 eurocent munten af te schaffen maar daar zal pas eind 2021 een definitieve beslissing over worden genomen. De 1 en 2 eurocent munten werden op 1 januari 2002 ingevoerd dus als deze in 2022 aan een einde komen dan zijn ze precies 20 jaar in omloop geweest. 

Voor Nederland, België, Finland, Ierland en Italië maakt maakt een afschaffing van de 1 en eurocent munten niets uit want daar worden deze munten al niet meer gebruikt. Voor de inwoners van Spanje zal het wel even wennen zijn omdat men in Spanje niet zo snel iets naar boven of beneden afrondt.

Spaanse 1 en 2 eurocent munt

Alle Spaanse munten tonen drie ontwerpen met beeltenissen van de Koning (Juan Carlos en Felipe VI), van Miguel de Cervantes en van de kathedraal van Santiago de Compostela. Er zijn drie series munten in omloop. Alle drie zijn wettig betaalmiddel. 

Voor de tweede serie is het ontwerp van de munten in 2010 licht aangepast om te voldoen aan de door de Europese Commissie uitgevaardigde gemeenschappelijke richtlijnen. Zo staat nu bijvoorbeeld het jaar vermeld in het binnenste gedeelte van de munt.

De munten van 1, 2 en 5 cent: deze munten dragen een afbeelding van de kathedraal van Santiago de Compostella, een juweel van de Spaanse Romaanse architectuur en een van de beroemdste pelgrims bestemmingen in de wereld. 

Ze tonen de monumentale voorgevel van Obradoiro, een prachtig voorbeeld van de Spaanse barokke bouwkunst, waarmee in 1667 een begin werd gemaakt door Jose del Toro en Domingo de Andrade. Het werd in de achttiende eeuw voltooid door Fernando Casas y Novoa.

Ga naar de inhoud