Spanje heeft de garantie van contante betaling per wet geregeld

Spanje heeft de garantie van contante betaling per wet geregeld
Beeld: Canva

Spanje heeft de garantie van contante betaling per wet geregeld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Je komt het tegenwoordig maar al te vaak tegen in Nederland, België en ook steeds meer in Spanje en andere landen: met euromunten en eurobiljetten, dus met contant geld, betalen wordt steeds moeilijker en is soms zelfs helemaal niet mogelijk. In Spanje heeft men nu via een Koninklijk besluit vastgelegd dat het contant betalen een recht is en dat dit altijd een mogelijkheid moet zijn om zo onder andere financiële uitsluiting te voorkomen.

Via het Koninklijk besluit geeft men in feite aan dat consumenten en klanten het recht hebben om contant met munt- en papiergeld te betalen. Een van de redenen voor deze wijziging is om financiële uitsluiting van bepaalde groeperingen zoals ouderen of inwoners van bijvoorbeeld het platteland te voorkomen.

De wijziging van de Algemene wet voor de Verdediging van consumenten en gebruikers waarbij contante betaling in elke vestiging in Spanje wordt gegarandeerd, is op zaterdag 28 mei (2022) in werking getreden. Dankzij deze wijziging kan een consument of klant het betalen met contant geld niet meer ontzegd worden.

Concreet is het artikel 82.4 van het Koninklijk Wetsbesluit (Real Decreto-ley) 24/2021 van 2 november dat jaar aangepast wat specifiek gaat over de erkenning van overtredingen en sancties wat betreft consumentenbescherming. Weigering om een contante betaling te accepteren is vanaf nu een inbreuk op deze wet. Het gaat om een inbreuk die als niet ernstig beschouwd zal worden maar die in ernstige gevallen kan zorgen voor sancties tussen de 150 en 10.000 euro zoals bijvoorbeeld als een bedrijf weigert contant geld te accepteren.

In Spanje bestaat het Plataforma Denaria ter bescherming van het contant betalen. Contant geld blijft nog steeds een van de meest gebruikte betaalmiddelen volgens het platform dat zich baseert op de informatie van de Spaanse Centrale Bank. Ook is het contant betalen een symbool voor vrijheid omdat men niet gebonden is aan banken, creditcardmaatschappijen etc en wordt het gezien als een privacy garantie.

Ga naar de inhoud