Britse vrouw geeft 8 euro uit aan vazen op een markt in Alicante die 1.400 waard zijn

Britse vrouw geeft 8 euro uit aan vazen op een markt in Alicante die 1.400 waard zijn

Britse vrouw geeft 8 euro uit aan vazen op een markt in Alicante die 1.400 waard zijn

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vijf jaar geleden maakte Christine Rehm, een fervent koopjesjager, een toevallige aankoop die in een onverwachte schat veranderde. Samen met haar man Manfred woonde ze in de buurt van Alicante, waar ze op een rommelmarkt twee glazen vazen voor een schamele 8 euro kocht. Deze vazen zijn onlangs op een veiling verkocht voor een indrukwekkende 1.200 pond (ongeveer 1.365 euro). Na onderzoek bleken de vazen authentieke werken van Loetz te zijn, een beroemde Art Nouveau glasontwerper uit de periode voor de Eerste Wereldoorlog.

De nu 65-jarige leeftijd Rehm heeft toegegeven dat ze op het moment van haar aankoop, gedaan op een rommelmarkt met items uit de kofferbakken van achtergelaten auto’s, geen flauw idee had van de echte waarde van de vazen: “Ik was gewoon gecharmeerd door de stijl en in het bijzonder hun kleur. De verkoper had een prijs van 10 euro gesteld, maar gaf aan dat ik ze voor 8 euro kon krijgen, omdat hij ze graag kwijt wilde”, vertelt Rehm aan een Britse krant.

Toen ze in 2021 terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk, besloot de vrouw de vazen te laten taxeren. Een antiekexpert maakte haar duidelijk dat het authentieke stukken waren van Loetz, een bekende ontwerper van art nouveau glas uit Bohemen van voor de oorlog. Hij schatte dat ze wel tot 1.200 Britse pond op een veiling konden halen, een voorspelling die afgelopen week uitkwam.

Met hun hoogte van 13 centimeter en klaverbladvormige bovenranden behoren de vazen tot de Phaenomen-lijn van Loetz. Ze stammen uit ongeveer 1900, een periode waarin het kunstzinnige glaswerk van Loetz op zijn hoogtepunt was. Hoewel de stukken van de Loetz-fabriek enkele van de meest beeldbepalende voorbeelden van art nouveau zijn, heeft de fabriek de Eerste Wereldoorlog, de Grote Depressie in de jaren 30 en drie grote branden overleefd. Toch werd de productie in 1947 gestaakt.

Ga naar de inhoud