Spaanse premier kondigt na debacle vervroegde verkiezingen aan voor 23 juli

Spaanse premier kondigt na debacle vervroegde verkiezingen aan voor 23 juli
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa / web

Spaanse premier kondigt na debacle vervroegde verkiezingen aan voor 23 juli

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De premier van de regering, Pedro Sánchez, heeft de vervroeging van de algemene verkiezingen aangekondigd voor 23 juli, nadat hij persoonlijk de verkiezingsnederlaag van de PSOE bij de regionale en lokale verkiezingen van afgelopen zondag heeft erkend. De Partido Popular (PP) wist in bijna heel Spanje de meeste stemmen te krijgen en dus is het volgens Sánchez tijd voor verkiezingen, die eigenlijk gepland stonden voor november of december dit jaar.

In een institutionele verklaring zonder vragen in de ambtswoning Moncloa heeft Sánchez medegedeeld dat hij met koning Felipe VI heeft gesproken om hem op de hoogte te stellen van de bijeenroeping van een buitengewone ministerraad en de ontbinding van het parlement. “Ik aanvaard de resultaten”, zei de premier, die ervoor heeft gekozen om zich te onderwerpen aan “het democratische mandaat van de wil van het volk”.

De PSOE verloor afgelopen zondag de gemeenteraadsverkiezingen met drie punten verschil ten opzichte van de PP en moest een groot deel van het territoriale macht die ze tot nu toe bezaten opgeven, doordat ze zes van de negen autonome gemeenschappen die ze bestuurden verloren.

Alleen Emiliano García Page behield met een absolute meerderheid Castilla-La Mancha, terwijl de socialisten ook aan de macht kunnen blijven in Asturië, met de steun van IU en Podemos, en in Navarra, waar María Chivite al heeft aangekondigd dat ze de steun van haar huidige partners zal zoeken.

Verkiezingen 28-M

De Partido Popular (PP) heeft de gemeenteraadsverkiezingen die afgelopen zondag 28 mei gehouden zijn, gewonnen. Dat gebeurde zowel in het totaal aantal stemmen in heel Spanje als in het aantal gemeenteraadsleden, met een verschil van 687.000 stemmen ten opzichte van de Partido Socialista Obrero Español (PSOE).

Wat betreft het aantal behaalde gemeenteraadsleden overtreffen de conservatoren (PP) de socialisten (PSOE) ook, met 22.739 vertegenwoordigers, vergeleken met de 20.160 die de socialisten hebben behaald.

De PP won 2.375 meer gemeenteraadsleden dan in de gemeenteraadsverkiezingen van 2019, terwijl de PSOE ongeveer hetzelfde aantal verloor, namelijk 2.181. De PP heeft 6.691.731 stemmen behaald in deze lokale verkiezingen, tegenover 6.004.291 stemmen voor de socialisten.

De PP gaat 30 van de 52 provinciehoofdsteden besturen waarbij ze er 14 hebben weggenomen van de PSOE. Ondanks andere wijzigingen tussen verschillende partijen in Baskenland en Catalonië, is de meest opvallende verschuiving de verandering van rood naar blauw op de kaart van gebieden waar de PSOE tot nu toe bijna altijd overheerst, zoals Andalusië, Aragón, Valencia en Extremadura.

partidopopular
Verkiezingen 28-M: rechts PP neemt op veel plaatsen en regio’s het roer over van links PSOE in Spanje
Na de regionale en gemeenteverkiezingen van zondag 28 mei, lijkt er een einde te komen aan de socialistische overheersing in Spanje waarbij de PP-conservato …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud