Search
menu
Search

Voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona na 66 jaar gesloten

Voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona na 66 jaar gesloten
Beeld: via 123rf

Voetbalstadion Camp Nou van FC Barcelona na 66 jaar gesloten

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na een periode van 66 jaar, wat neerkomt op 786 maanden, 3424 weken en 23974 dagen, zal de hechte relatie tussen Barça en Camp Nou een lichte deuk oplopen. Het afscheid van de fans van Camp Nou, een plek die ze sinds de opening in 1957 kennen, vond afgelopen zondag plaats tijdens de wedstrijd tegen Mallorca. Echter, de band tussen de FC Barcelona thuisbasis en de fans zal worden hervat in het seizoen 2024-25, na een tussenliggend seizoen waarin FC Barcelona genoodzaakt zal zijn zijn thuiswedstrijden te spelen in het Olympisch Stadion Lluís Companys.

Na dat jaar zal de gepassioneerde band tussen Barça en Camp Nou sterker dan ooit hervatten, met de bedoeling om het verhaal van de club uit Barcelona voort te zetten in een geavanceerde en verbeterde vorm. Echter, voorafgaand aan deze ontwikkeling, heeft het blaugrana-heiligdom gedurende zijn 66-jarig bestaan reeds tal van memorabele gebeurtenissen beleefd, die diep verankerd zijn in het geheugen van de fans, die hun stadion zien als een essentiële steunpilaar van hun geliefde club.

Deze momenten hadden het woord ‘goal’ in de hoofdrol. De Camp Nou-fans hebben immers de vreugde van 4.321 doelpunten van hun eigen team gedeeld, die hebben geleid tot maar liefst 1.247 overwinningen. Het allereerste officiële doelpunt in de geschiedenis van de thuisbasis van Barça werd gescoord door Villaverde, terwijl het 4.000ste doelpunt het meesterwerk was van Leo Messi, een figuur met een speciale connectie met het stadion van de culés.

Lionel Messi

Ongetwijfeld is Leo Messi de onbetwiste koning van Camp Nou. Deze Argentijnse voetballer heeft zijn fans in Camp Nou maar liefst 392 keer op de banken gekregen, en hij heeft met de Catalaanse club in totaal 35 officiële titels veroverd, wat het absolute record van de club is. Deze indrukwekkende cijfers worden aangevuld met de zes gouden ballen die hij aan zijn fans heeft geschonken. Hoewel zijn fans niet langer kunnen genieten van Messi’s betoverende spel, eren ze zijn naam nog steeds in de 10e minuut van de recente wedstrijden, en zijn naam wordt nog steeds luidkeels gescandeerd bij de vieringen van belangrijke titels en overwinningen.

Records

Behalve het bewonderen van de uitzonderlijke talenten van spelers zoals Messi, is Camp Nou ook een arena van indrukwekkende records, zoals bezoekersrecords. Het recentste hiervan werd gevestigd op 22 april 2022, toen Barça Wolfsburg versloeg in de heenronde van de halve finales van de Champions League, waarbij het toeschouwersrecord voor een vrouwenvoetbalwedstrijd werd verbrijzeld met een opkomst van 91.648 fans. Daarnaast kan Camp Nou ook bogen op het record voor de meeste toeschouwers bij een wedstrijd in de voornaamste mannencompetitie op het continent. Dit record werd gevestigd in 1986, toen 120.000 mensen getuige waren van de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Europa Cup tegen Juventus.

Herinneringen

Camp Nou is ook getuige geweest van momenten die nu onvergetelijk zijn, zowel in de geschiedenis van de club als in die van het wereldvoetbal. Een volledige opsomming is bijna ondoenlijk, maar er zijn enkele spelbewegingen, doelpunten en vieringen die boven alles uitsteken. Denk bijvoorbeeld aan de indrukwekkende comeback tegen Paris Saint-Germain, die wordt beschouwd als een van de grootste ooit; de twee 5-0 zeges in een Clásico (1994 en 2010); Johan Cruyff’s acrobatische doelpunt tegen Atlético Madrid in 1973; Messi’s legendarische doelpunt tegen Getafe dat een exacte kopie was van Maradona’s onvergetelijke actie tegen Engeland in de halve finales van het WK in Mexico ’86; de overweldigende overwinning tegen Pep Guardiola’s Bayern München; en ook meer bittere momenten zoals de uitschakeling in de Champions League tegen Mourinho’s Inter, het gelijkspel tegen Di Matteo’s Chelsea, of de controversiële Clásico waarin Figo terugkeerde naar Camp Nou in het witte tenue van aartsrivaal Real Madrid.

Ga naar de inhoud