30 mei: regionale feestdag Canarische Eilanden

30 mei: regionale feestdag Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

30 mei: regionale feestdag Canarische Eilanden

Elk jaar op 30 mei vieren de bewoners van de acht Canarische Eilanden feest. Beter gezegd, ze staan stil bij een historisch feit dat de politieke en sociale toekomst van de eilanden bepaalde.

De inwoners van de Canarische Eilanden vieren op 30 mei de ‘Festividad del Día de Canarias’. Het is een regionale feestdag omdat de ‘canarios’ stil staan bij de eerste dag dat het Parlamento de Canarias een zitting vierde in Santa Cruz de Tenerife op 30 mei 1983. Het eerste jaar dat deze regionale feestdag gevierd werd was in 1984. 

Feit is dat de Canarische Eilanden al in 1931 tijdens de tweede republiek probeerden een autonome regio met een eigen bestuur te worden, maar dat ging niet door vanwege de burgeroorlog en de dictatuur van Franco die daarop volgde. De canarios hebben daarna 46 jaar moeten wachten totdat er een democratie kwam.

Op deze dag vinden er veel activiteiten plaats op de eilanden Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, El Hierro, La Palma en La Gomera. Tot de belangrijkste evenementen die op de Canarische Eilanden-dag worden gevierd horen diverse volksfeesten die per eiland anders kunnen zijn, taifa dansen (traditionele groepsdansen in klederdracht), ambachtelijke markten, sportdemonstraties en inheemse en traditionele Canarische spelen.

Waarom heeft de Canarische vlag twee honden?

De hoofdfoto van dit artikel laat de regionale vlag van de Canarische Eilanden zien. Deze bestaat uit drie kleuren: wit, blauw en geel die verticaal op de vlag staan. Daarnaast in het midden staat een wapenschild bestaande uit een banner met het woord ‘oceano’, een kroon, een schild met daarop zeven eilanden (la Graciosa als achtste eiland staat er niet op) en links en rechts daarvan twee honden. Maar waarom staan daar twee honden op afgebeeld? De oorsprong van deze honden op het schild is te wijten aan het vermeende bestaan ​​van een groot aantal honden op de eilanden.

Volgens de heraldiek is de betekenis van de hond die van een gezelschapsdier, beschermer van de baas. Bovendien zijn deze honden kenmerkend voor het vertegenwoordigen van de Perro de Presa Canario, een groot Spaans ras afkomstig van de eilanden. Wat een discussiepunt is zijn de halsbanden die de honden dragen. Sommigen zien dat als een verbintenis met het Spaanse rijk terwijl anderen aangeven dat alle honden in principe een halsband dragen en daar geen betekenis achter zoeken.

Ga naar de inhoud