Witte “mensen” haai waargenomen voor de kust van het Cabrera natuurpark bij Mallorca

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – Medewerkers van de wetenschappelijke expeditie Alnitak 2018 hebben zo’n acht zeemijlen (12,8 km) voor de kust van het natuurpark Parque Nacional de Cabrera bij Mallorca een levende vijf meter lange witte mensenhaai waargenomen. Deze is door tien mensen gefotografeerd en gefilmd. Het is een historische waarneming want geruchten waren er wel maar de gevreesde haai werd nooit gezien in Spaanse wateren.

De Spaans/Nederlandse bioloog Ricardo Sagarminaga van Buiten van de wetenschappelijke expeditie Alnitak 2018 heeft op Facebook de waarneming van de witte haai bevestigd. Volgens de expeditieleden gaat het om een grote volwassenen witte haai of mensenhaai van tenminste vijf meter lang.

De mensenhaai werd donderdag 28 juni om 10 uur ‘s-morgens gezien door de tien uit vijf landen komende bemanningsleden aan boord van het expeditieschip en werd daarnaast gefotografeerd en gefilmd. Voorlopig heeft men alleen een foto vrijgegeven op de Facebookpagina.

Het gaat om een historische waarneming want al waren er geruchten en verhalen over de gevreesde witte haaien voor de kust van Spanje, waarnemingen van levende mensenhaaien waren er niet, in ieder geval de laatste 30 jaar niet voor de kust van de Balearen, Catalonië en Valencia.

De expeditie can Alniak is professioneel genoeg om serieus te nemen en wordt in samenwerking met o.a. SEO Birdlife – ECOEMBES, Fundación Biodiversidad del Ministerio de Transición Ecológica, USFWS, NOAA en SOCIB uitgevoerd in de diepere wateren voor de kust van het Cabrera natuurpark, gelegen op 10 km zeeinwaarts voor de kust van Cap de ses Salines op Mallorca.

Tijdens de huidige expeditie van de wetenschappers hebben ze al dolfijnen, walvissen (potvissen), zeeschildpadden, reuzenmanta’s en rode tonijn waargenomen en gedocumenteerd. De waarneming van de zwemmende witte haai is echter het kroonjuweel van deze expeditie en zal de geschiedenisboeken ingaan.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

nog iemand goesting om te zwemmen in ‘t zeetje?
wij deden het vroeger al niet en na het lezen van dit gaan we er zeker niet in brrrr

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.