Witte “mensen” haai waargenomen voor de kust van het Cabrera natuurpark bij Mallorca

Oeps ... foto ontbreekt!

Witte “mensen” haai waargenomen voor de kust van het Cabrera natuurpark bij Mallorca

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – Medewerkers van de wetenschappelijke expeditie Alnitak 2018 hebben zo’n acht zeemijlen (12,8 km) voor de kust van het natuurpark Parque Nacional de Cabrera bij Mallorca een levende vijf meter lange witte mensenhaai waargenomen. Deze is door tien mensen gefotografeerd en gefilmd. Het is een historische waarneming want geruchten waren er wel maar de gevreesde haai werd nooit gezien in Spaanse wateren.

De Spaans/Nederlandse bioloog Ricardo Sagarminaga van Buiten van de wetenschappelijke expeditie Alnitak 2018 heeft op Facebook de waarneming van de witte haai bevestigd. Volgens de expeditieleden gaat het om een grote volwassenen witte haai of mensenhaai van tenminste vijf meter lang.

De mensenhaai werd donderdag 28 juni om 10 uur ‘s-morgens gezien door de tien uit vijf landen komende bemanningsleden aan boord van het expeditieschip en werd daarnaast gefotografeerd en gefilmd. Voorlopig heeft men alleen een foto vrijgegeven op de Facebookpagina.

Het gaat om een historische waarneming want al waren er geruchten en verhalen over de gevreesde witte haaien voor de kust van Spanje, waarnemingen van levende mensenhaaien waren er niet, in ieder geval de laatste 30 jaar niet voor de kust van de Balearen, Catalonië en Valencia.

De expeditie can Alniak is professioneel genoeg om serieus te nemen en wordt in samenwerking met o.a. SEO Birdlife – ECOEMBES, Fundación Biodiversidad del Ministerio de Transición Ecológica, USFWS, NOAA en SOCIB uitgevoerd in de diepere wateren voor de kust van het Cabrera natuurpark, gelegen op 10 km zeeinwaarts voor de kust van Cap de ses Salines op Mallorca.

Tijdens de huidige expeditie van de wetenschappers hebben ze al dolfijnen, walvissen (potvissen), zeeschildpadden, reuzenmanta’s en rode tonijn waargenomen en gedocumenteerd. De waarneming van de zwemmende witte haai is echter het kroonjuweel van deze expeditie en zal de geschiedenisboeken ingaan.

Ga naar de inhoud