Duizenden hectare natuur verwoest door bosbranden in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

Duizenden hectare natuur verwoest door bosbranden in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op het moment van schrijven zijn er drie grote bosbranden actief, te weten in de provincie Tarragona, provincie Ávila en nabij de stad Toledo waarbij deze laatste bosbrand ook de autonome regio Madrid is binnengedrongen. In Tarragona spreekt men over meer dan 6.500 ha verwoeste natuur, in Toledo/Madrid meer dan 2.100 3.600 ha en bij Ávila over 1.600 ha natuur.

De grootste bosbrand en de ergste van de afgelopen 20 jaar in Catalonië is sinds donderdagmorgen in het zuiden van de provincie Tarragona actief, in de regio Ribera del Ebro. Vanwege de extreem hoge temperaturen tijdens de hittegolf, droogte en aanhoudende wind kon de vlammenzee die ontstaan is in de uitwerpselen van een kippenfokkerij uitgroeien tot een grote natuurramp.

Meer dan 580 brandweerlieden, militairen en ander personeel zijn bezig met het blussen van de branden waarbij tot nu toe meer dan 6.500 ha natuur is verwoest. Op zaterdag is nog slechts 10% van de brand in het noordelijk gelegen deel actief. De hoop is dat op maandag het sein brand meester gegeven kan worden maar het is nog steeds erg warm dus men is erg voorzichtig.

Toledo

Vrijdag ontstond een bosbrand bij het dorp Almorox in de provincie Toledo (Castilla-La Mancha) waarbij deze in sneltreinvaart uitgroeide tot een allesvernietigende bosbrand. Op vrijdag moesten 400 inwoners van het dorp Caldalso de los Vidrios (Madrid) geëvacueerd worden. Op zaterdag konden zij echter weer terugkeren naar hun huizen die onbeschadigd zijn gebleven.

De brand ontstond in de provincie Toledo waar op het moment van schrijven 2.300 ha natuur is verwoest maar het vuur verspreidde zich naar de autonome regio en provincie Madrid waar ook 1.300 ha natuur werd verwoest. Ook bij deze brand wordt door honderden brandweerlieden en militairen ter land en in de lucht aan de bestrijding van het vuur gewerkt.

Ávila

Er is een derde grote bosbrand die plaatsvindt in de provincie Ávila waar inmiddels ook alweer 1.600 hectare natuur is verwoest. In de buurt van Gavilanes, in het zuiden van de provincie, woedt sinds vrijdag een natuur- en bosbrand.

Op zaterdag is de situatie enigszins verbeterd dankzij de inzet van de UME eenheid van het Spaanse leger die met 120 militairen en 32 voertuigen naar Ávila is gekomen om te helpen bij de bluswerkzaamheden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.