skip to Main Content
Duizenden hectare natuur verwoest door bosbranden in Spanje
ABC

Duizenden hectare natuur verwoest door bosbranden in Spanje

MADRID – Op het moment van schrijven zijn er drie grote bosbranden actief, te weten in de provincie Tarragona, provincie Ávila en nabij de stad Toledo waarbij deze laatste bosbrand ook de autonome regio Madrid is binnengedrongen. In Tarragona spreekt men over meer dan 6.500 ha verwoeste natuur, in Toledo/Madrid meer dan 2.100 3.600 ha en bij Ávila over 1.600 ha natuur.

De grootste bosbrand en de ergste van de afgelopen 20 jaar in Catalonië is sinds donderdagmorgen in het zuiden van de provincie Tarragona actief, in de regio Ribera del Ebro. Vanwege de extreem hoge temperaturen tijdens de hittegolf, droogte en aanhoudende wind kon de vlammenzee die ontstaan is in de uitwerpselen van een kippenfokkerij uitgroeien tot een grote natuurramp.

Meer dan 580 brandweerlieden, militairen en ander personeel zijn bezig met het blussen van de branden waarbij tot nu toe meer dan 6.500 ha natuur is verwoest. Op zaterdag is nog slechts 10% van de brand in het noordelijk gelegen deel actief. De hoop is dat op maandag het sein brand meester gegeven kan worden maar het is nog steeds erg warm dus men is erg voorzichtig.

Toledo

Vrijdag ontstond een bosbrand bij het dorp Almorox in de provincie Toledo (Castilla-La Mancha) waarbij deze in sneltreinvaart uitgroeide tot een allesvernietigende bosbrand. Op vrijdag moesten 400 inwoners van het dorp Caldalso de los Vidrios (Madrid) geëvacueerd worden. Op zaterdag konden zij echter weer terugkeren naar hun huizen die onbeschadigd zijn gebleven.

De brand ontstond in de provincie Toledo waar op het moment van schrijven 2.300 ha natuur is verwoest maar het vuur verspreidde zich naar de autonome regio en provincie Madrid waar ook 1.300 ha natuur werd verwoest. Ook bij deze brand wordt door honderden brandweerlieden en militairen ter land en in de lucht aan de bestrijding van het vuur gewerkt.

Ávila

Er is een derde grote bosbrand die plaatsvindt in de provincie Ávila waar inmiddels ook alweer 1.600 hectare natuur is verwoest. In de buurt van Gavilanes, in het zuiden van de provincie, woedt sinds vrijdag een natuur- en bosbrand.

Op zaterdag is de situatie enigszins verbeterd dankzij de inzet van de UME eenheid van het Spaanse leger die met 120 militairen en 32 voertuigen naar Ávila is gekomen om te helpen bij de bluswerkzaamheden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Woon nu bijna een jaar in Cambrils en 50 km verder op woedt zo’n grote brand. Spaans is nog niet best dus blij met jullie info. Kijk elke dag uit naar Spanje vandaag.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken