Hernieuwbare energiebronnen goed voor 49% van de elektriciteit in Spanje

Hernieuwbare energiebronnen goed voor 49% van de elektriciteit in Spanje
Beeld: Freepik

Hernieuwbare energiebronnen goed voor 49% van de elektriciteit in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De productie van hernieuwbare energie bestaande uit wind- en zonne-energie bereikte 40% van de totale elektriciteitsvraag in 2019 en droeg bij tot een vermindering van bijna een kwart van de emissies van elektriciteitsopwekking. Dat is te lezen in de publicatie ‘De Spaanse elektriciteitssector in cijfers: 2019’ opgesteld door de Fundación Naturgy.

Volgens de gegevens van het rapport groeide de hernieuwbare energie die in Spanje is geïnstalleerd, zonder rekening te houden met waterkracht, vorig jaar met 20%. Dat betekent dat men in 2019 het jaarrecord in hernieuwbare capaciteit heeft benaderd tot 40%. Als men waterkracht meerekent is het aandeel van hernieuwbare energie 49,3% volgens de jaarcijfers van Red Eléctrica de España.

De meeste hernieuwbare stroom werd opgewekt door windenergie, goed voor 55% van het totaal aan groene stroom. De hydraulische energie was goed voor 20% van het totaal van hernieuwbare energiebronnen gevolgd door 9% opgewekt door zonne-energie.

Met name de opwekking van elektriciteit door hydraulische bronnen is in 2019 met maar liefst 40% gestegen. De wind- en hydraulische energie zorgden ervoor dat de CO2-uitstoot met 23% werd verminderd tot 50.000 kiloton CO2.

In 2019 was de vraag naar elektrisch vermogen in Spanje 261.020 gigawattuur (Gwh), waarvan 49,3% werd opgewekt door hernieuwbare energie. In 2019 werd 58,6% van de stroom in Spanje opgewekt door energiebronnen die geen CO2-uitstoot hadden.

De meeste stroom werd in Spanje opgewekt door Stoom- en gascentrales (Ciclo combinado) met 21,9% gevolgd door kerncentrales die goed waren voor 21,2% van het totaal. Niet ver weg bevindt zich de windenergie die goed was voor 20,6%, de warmtekrachtkoppeling met 11,4% en waterkracht met 9% De energie opgewekt door kolencentrales daalde verder naar 5%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.