Search
menu
Search

Ambachtsmarkt in La Nucía op 8, 9 en 10 juli

Ambachtsmarkt in La Nucía op 8, 9 en 10 juli
Beeld: La Nucía

Ambachtsmarkt in La Nucía op 8, 9 en 10 juli

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Al sinds 2005 organiseert de gemeente La Nucía elk jaar een middeleeuwse markt rond de 9de juli, om het feit te herdenken dat het op die dag in het jaar 1705 een onafhankelijke gemeente werd. In 2020 kon die markt helaas niet doorgaan vanwege de pandemie, maar dit jaar kan er weer een markt gehouden worden! En dat gebeurt op 8, 9 en 10 juli.

Om de ambachtsmarkt zo veilig mogelijk te maken, is er dit jaar voor gekozen om een groot aantal demonstraties van oude ambachten aan te bieden, in plaats van allerlei optredens. Het wordt dus een echte, ouderwetse ambachtsmarkt.

Ook dit jaar is de organisatie van de markt weer in handen van Amata, omdat deze vereniging erop toeziet, dat er alleen eigen werk verkocht wordt: geen spullen uit een fabriek, geen importproducten! Om hierover geen twijfel te laten bestaan, kondigt Amata haar markten aan met de woorden “Artesanía de Autor®”: de auteur is zelf aanwezig.

Deze keer worden er rond de veertig ambachtslieden en kunstenaars verwacht, waarvan er velen aan het werk zullen zijn. Hier klinkt het geluid van hamer op aambeeld in de smidse, daar wordt brood gebakken in een houtoven. De pottenbakker en de beeldhouwer tonen hun vaardigheid en je kunt het hele proces van wolbewerking volgen: van wassen en kaarden, tot verven en spinnen. En de weefster maakt er voor je ogen een mooie sjaal of deken van!

Elders is de schoenmaker aan het werk, worden traditionele valenciaanse “socarrat” tegels beschilderd of macramé sieraden gemaakt. Ook kunnen bijna alle deelnemers ter plekke een persoonlijk tintje aan een werkstuk geven of speciale bestellingen aannemen. Door èchte “artesanía” te kopen voor uzelf of als kadootje voor een ander, kunt u helpen dat deze ambachten niet verdwijnen.

Bent u moe van over de markt lopen, dan kunt u de inwendige mens verwennen met vlees van de bbq, gekookte octopus (een ware delicatesse voor de liefhebbers!), of een zoet of hartig pannenkoekje. Er is een arabische theetent en diverse stalletjes met spaanse traditionele lekkernijen. U kunt zelfs diverse soorten koffiebonen kopen, of ze ter plekke laten malen voor úw manier van koffie zetten! En de hele markt wordt opgevrolijkt door drie enthousiaste muzikanten.

De kinderen kunnen hun eigen werkstuk maken in één van de (gratis) workshops of een paar rondjes draaien (niet gratis) op een ouderwetse carrousel. Als altijd wordt de markt in het oude dorpscentrum gehouden (Plaza Mayor) en er is volop parkeergelegenheid vlakbij de markt.  De openingstijden zijn op donderdag 8, vrijdag 9 en zaterdag 10 juli van 18.00 uur tot na middernacht.

En als u niet naar déze markt kunt komen, kunt u op http://www.amata.es/Next_Events.html zien, waar Amata nog meer markten organiseert of u kunt een bezoekje brengen aan hun virtuele ambachtsdorp www.puebloartesano.es.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?