Het Catalaanse dorp in de Pyreneeën zonder weg en slechts één inwoner

Het Catalaanse dorp in de Pyreneeën zonder weg en slechts één inwoner
Beeld: Mgclape /WikiMedia

Het Catalaanse dorp in de Pyreneeën zonder weg en slechts één inwoner

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LLEIDA – In de provincie Lleida ligt midden in de Catalaanse Pyreneeën het kleine dorp Àrreu. Het is van die dorpen zoals duizenden anderen die gedoemd is om verlaten achtergelaten te worden ware het niet dat sinds 2020 het verlaten dorp weer nieuw leven is ingeblazen met één inwoner. Hij wil het dorp weer leefbaar maken maar het ontbreekt aan een goede weg en voorzieningen.

In deze krant omschrijft de enige bewoner van het dorp Àrreu, de 40-jarige houtbewerker en timmerman Eloi Renau, dat hij in 2020 zijn leven in het dorp Sort heeft opgegeven om te gaan wonen in dit verlaten dorp op 1,251 meer hoogte. Àrreu werd definitief verlaten in 1981 toen de familie Golet als laatste het dorp verliet. Na honderden jaren bestaan werd Àrreu een van de vele verlaten dorpen in Spanje.

Àrreu werd met de kerst in het jaar 1803 zwaar getroffen door een hevige sneeuwval wat ervoor zorgde dat niet alleen het hele dorp bedolven werd onder een dik pak sneeuw, maar ook dat er 17 van 88 inwoners overleden. Daarop werd besloten het dorp te herbouwen maar 200 meter verder naar beneden. Maar ook daar werd het vredige dorpsleven verstoord toen Àrreu in 1930 en daarna 1970 getroffen werd door sneeuwlawines die gelukkig niet zo dodelijk waren als de sneeuwval in 1803.

Gedurende tientallen jaren en ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog waren er steevast circa 30 inwoners in het dorp. Maar zoals dat bij veel dorpen in Spanje is gebeurd verlieten veel inwoners het dorp of overleden er inwoners en kwamen er geen nieuwe bewoners bij. Daardoor werd het dorp officieel in 1981 als verlaten verklaard toen de laatste familie vertrok.

Een van de redenen voor het verlaten van het dorp is dat er geen weg is die van de hoofdweg naar het dorp gaat. Daarnaast ontbrak het aan een winkel, bar, school en medische assistentie. De nieuwe bewoner van Àrreu hoopt dat er snel een weg komt want met een weg komt het leven terug in het dorp en wie weet ook het aantal inwoners. Nu is er alleen iets zoals een bospad wat in 2019 werd aangelegd en waar alleen 4×4 voertuigen met veel moeite kunnen rijden. De gemeente war Àrreneu toe behoort heeft al twee jaar geleden beloofd een weg aan te leggen maar tot nu toe zonder resultaat.

Maar wie weet zal Eloi met zijn honden en paarden binnenkort nieuwe buren krijgen. Een jong stel heeft al gezegd niet deze maar volgend jaar zomer in Àrreu te willen wonen. Eloi zegt duidelijk dat hij zich niet in dit verlaten dorp heeft gevestigd om zich te isoleren van de wereld, integendeel, hij wil graag medebewoners hebben in het dorp.

Eloi startte in feite in de jaren negentig al met twee vrienden een project op Árreu tot leven te wekken maar na drie jaar viel het groepje avonturiers uit elkaar.  Even was er toen hoop dat het skigebied van Baqueira Beret uitgebreid zou worden naar de Valle de Àrreu maar de Europese Unie blokkeerde dit project.

Ga naar de inhoud